Електрика до квартир надходитиме шість годин, а потім її відключатимуть на дві години, повідомила Косовська електропостачальна корпорація (KEDS).

Її керівники пояснили: причина в тому, що в KEDS немає коштів на закупівлю електроенергії за кордоном. А потужностей власних ТЕЦ просто не вистачає для безперебійного постачання.

Така ситуація склалася через надзвичайно високі ціни на електроенергію на міжнародних ринках та неможливість покрити витрати власної системи електропередач. Правда, Албанська електроенергетична корпорація вже повідомила, що прийде на допомогу Косово. Але, коли це буде, за якою ціною подаватиметься електрика, сусідам поки не відомо.

Нічого про це не сказав і новий президент Албанії Байрам Бегай, який у понеділок перебував з офіційним візитом у Приштині. Це була його перша закордонна поїздка як глави держави. Після бесіди з президентом Косово Вьосою Османі Бегай розповів: він «надзвичайно радий тому, що його запросили приїхати додому». І запевнив косоварів, що Албанія підтримає кандидатуру Косово на вступ до всіх міжнародних організацій і захищатиме інтереси країни в ООН.

«Дві республіки та один народ. Це наш патріотичний квиток для подорожі до Брюсселя. Ми разом перемогли у війні і разом боротимемося за те, щоб зберегти мир у країні та регіоні», - цитують обіцянку Бегая косовські й албанські ЗМІ.

І жодного слова про допомогу країні енергоносіями.

Натомість влада Косово звернулася до керівників на місцях, всіх громадян з проханням заощаджувати електроенергію.