Вона зазнала краху, і повернення до неї не буде. Таку думку він висловив на прес-конференції 15 серпня у Берліні.

ФРН, на його думку, в найкоротші терміни має шукати інші варіанти для підтримки та розвитку економіки, а також вжити ефективних заходів для перебудови на ходу. Зокрема, зазначив Хабек, це - запровадження збору за електроенергію зі споживачів. Він назвав такий захід «гіркими ліками», які, однак, гарантуватимуть безпеку поставок газу в Німеччину. Міністр також назвав збір за електроенергію найсправедливішою із можливих форм виживання. «Альтернативою, - наголосив Хабек, - був би крах німецького енергетичного ринку, а водночас - і значної частки європейського енергетичного ринку».

Міністр побідкався, що така перебудова може бути дуже важкою, але вона необхідна. Зокрема, уряду доведеться підтримувати приватні компанії за рахунок державного бюджету і запроваджувати додатковий комунальний збір на опалення газом.

«У всіх заходів є ціна, деякі з них необґрунтовані, тому слід цілеспрямовано допомагати людям, - сказав Роберт Хабек. - Водночас для одних таке зростання цін «ледве помітне», для інших воно може стати «останньою краплею» терпіння». Утім, міністр сподівається, що поставки газу з росії не будуть припинені повністю. Проте, якщо так станеться, то, за його словами, Німеччина створить додаткові можливості для альтернативних закупок, зокрема спорудить термінали для приймання скрапленого природного газу.

Днями уряд країни оприлюднив рішення: з першого жовтня стягувати збір за електроенергію зі споживачів. Клієнти повинні будуть сплачувати його впродовж півтора року, тобто до кінця березня 2024-го. Розмір збору, за повідомленням компанії Trading Hub Europe, становить 2,149 цента за кВт_ год. Тож газ для сім'ї з чотирьох осіб зі щорічним споживанням 20 тис кВт_год подорожчає на 840 євро на рік без урахування ПДВ.

Тим часом глава Лівої партії Мартін Ширдеван вважає, що в зв'язку з такою перебудовою - через зростання цін на енергоносії та інфляцію загалом - ФРН восени охоплять громадянські протести. Про це Ширдеван услід за Хабеком заявив 15 серпня на прес-конференції у Берліні.

На думку політика, широкий соціальний протест у ФРН неминучий, оскільки мільйони домашніх господарств мають проблеми через високу плату за опалення, особливо ті, в кого низький дохід. Глава Лівої партії зазначив, що його політична сила закликає об'єднатися різноманітним громадським та екологічним організаціям, щоб тиснути на федеральний уряд, змусивши його переглянути деякі рішення у цій галузі. Крім того, Ширдеван зазначив, що заклики до протестів у вересні вже лунають у Великій Британії, Франції, Австрії і низці інших країн Європи.

Берлін.