15 серпня 1920-го — 102 роки тому — Військо Польське обстояло незалежність Польщі та свободу Європи, перемігши армію кремлівського російського терориста-комуніста будьонного. Сьогодні Збройні Сили України дають всебічну відсіч збройним силам російської федерації — носіям ідеології рашизму, людиноненависництва, тероризму та руйнації у боротьбі за Україну та вільну Європу й світ.

Варшавська битва («Диво на Віслі», 13—25 серпня 1920-го) — це була вирішальна битва радянсько-польської війни 1919—1921 років, у результаті якої Польська Республіка зуміла обстояти незалежність, завдавши поразки червоній армії російських комуно-терористів. Союзником польських військ були українські військові з’єднання УНР. Майже 20 тисяч українських вояків билися в одних лавах з воїнами Війська Польського.

Президент Республіки Польща Анджей Дуда (на знімку вгорі) і Посол України в Республіці Польща Василь Зварич напередодні річниці Варшавської битви і Дня Війська Польського вшанували пам’ять воїнів Української Народної Республіки на православному цвинтарі у Варшаві.

На ознаменування перемоги республіки над червоною армією міністр військових справ Станіслав Шептицький у 1923 році встановив Свято солдата (Рwi“ta оo»nierza). Проголошуючи свято, Шептицький заявив, що «в річницю пам’ятної поразки більшовицької навали на Варшаву ми вшановуємо пам’ять загиблих у боях з ворогами протягом усіх віків і за незалежність Польщі». У 1947-му, коли Польща потрапила у московське ярмо, це свято було скасоване. З поверненням демократії після подій 1989 року польський Сейм схвалив відновлення святкування 15 серпня вже під назвою Рwi“to Wojska Polskiego.

Збройні Сили України дякують за багаторічну, системну та багатоаспектну підтримку й дієву допомогу в реформуванні та підвищенні спроможностей ЗС України, за надану матеріально-технічну допомогу, організовані та проведені заходи колективної та індивідуальної підготовки українських військовослужбовців, підготовку сержантського корпусу, підтримку ветеранів, поранених та дітей загиблих військовослужбовців ЗС України — акції «Добрий брат» та «Свята без тата» у рамках двостороннього польсько-українського співробітництва й у складі спочатку Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки — Україна, Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького та Багатонаціонального об’єднаного координаційного комітету з питань військового співробітництва та оборонного реформування на шляху України, в «Вишеградській групі», а нині й у Консультативній групі з питань оборони України на шляху до повної інтеграції в НАТО та ефективній протидії агресії з боку російської федерації.

Збройні Сили України щиро та глибоко вдячні братньому та сестринському Польському Народу, особисто Президенту Республіки Польща Анджею Дуді, Прем’єр-міністру Матеушу Моравєцькому, уряду Республіки Польща, міністру національної оборони Польщі Маріушу Блащаку, начальнику Генерального штабу Війська Польського генералу Раймунду Анджейчаку, міністру закордонних справ Республіки Польща, професору Збіґнєву Рау, Сейму Республіки Польща і маршалку Сейму Республіки Польща Ельжбеті Вітек та Сенату Республіки Польща і маршалку Сенату Республіки Польща Томашу Гродзькому, нашим посестрам та побратимам зі Збройних Сил Республіки Польща за неоціненну, всеохопну, дієву, тверду й непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом, у протистоянні з російською федерацією під час розпочатого повномасштабного російського вторгнення та неспровокованої, несправедливої, нечесної та жорстокої війни проти України в 2014 році.

Збройні Сили України вдячні всім громадянкам та громадянам Республіки Польща за їхні відкриті щирі серця та домівки для мільйонів українських жінок та дітей, які знайшли прихисток саме у Польщі. Завдяки цьому в час повномасштабного російського вторгнення цивільне населення України в Польщі захищене від численних воєнних злочинів, які скоюють російські військові: вбивств та каліцтв, вербувань і використань, зґвалтувань та інших форм сексуального насильства, нападів на цивільну інфраструктуру, лікарні, викрадень, відмов у доступі гуманітарної допомоги, русифікації, примусової депортації на тимчасово окуповані території України або до російської федерації й отримання російського громадянства.

Спільна перемога Війська Польського та Армії Української Народної Республіки у 1920 році над більшовицькою навалою не втрачає своєї актуальності й сьогодні.

Збройні Сили України щиро вірять у нашу спільну перемогу над ворожим злом.

За вашу і нашу свободу! Za nasza i wasza wolnoСѓ!

Слава Польщі! Слава Україні!

Разом до перемоги!

Відділ зв’язків з громадськістю Командування Об’єднаних сил ЗС України.