Адже, як нагадує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), набуває чинності заборона Європейського Союзу на імпорт сирої нафти та нафтопродуктів.

Відповідно до шостого пакета санкцій ЄС проти росії, з 5 грудня 2022 року почне діяти заборона на імпорт для сирої нафти, а з 5 лютого 2023 року - для нафтопродуктів.

Поступове зниження видобутку нафти в росії почнеться вже цього місяця, йдеться в звіті МЕА. Агентство очікує, що до початку 2023 року видобуток скоротиться на 2 мільйони барелів на день.

У липні росія щодня видобувала майже 10,8 млн барелів нафти, це лише на 3% менше, ніж було до її повномасштабного вторгнення в Україну. Показник такий "незначний" тому, що рф перенаправила потоки сирої нафти в Азію.

Азійсько-тихоокеанські покупці, не долучені до санкційної політики ЄС, швидко розкуповували російські барелі, які подешевшали через санкції.

У червні Китай вперше обігнав експортні показники ЄС і став головним ринком для російської морської нафти, свідчать дані МЕА. Згідно зі звітом, Китай імпортував 2,1 млн барелів на день, тоді як ЄС імпортував 1,8 млн барелів на день.

Також у звіті зазначається, що через нафтове ембарго росії доведеться шукати нові ринки збуту. За оцінками МЕА, після введення ембарго майже 1 млн барелів нафтопродуктів і 1,3 млн барелів на день сирої нафти з росії залишаться незатребуваними.

"Голос України".

Фото з Фейсбук-сторінки комітету.