За добу (дані на ранок 18.08) від путінців прилетіло по Донеччині, Харкову і Харківській області, Нікополю та Дніпропетровщині, Запоріжжю та Миколаївщині.

Найбільше постраждав Харків. Там рашисти ракетою знищили триповерховий будинок на Салтівці. Сім загиблих, сімнадцять поранених. Зранку вдарили ще раз — приблизно п’ять влучань у Слобідському та Холодногірському районах. Так, у Слобідському районі орки поцілили в гуртожиток, де мешкали люди із вадами слуху. Можливо, вони не чули сигналів повітряної тривоги... Вісімнадцять поранених, двоє загиблих. Працюють рятувальники. У четвер вранці також було влучання в Красноград, зруйновано будинки, попередньо — двоє поранених, завали ще розбирають. По області протягом доби росіяни обстрілювали Харківський, Ізюмський, Чугуївський, Богодухівській райони.

Згідно із зведенням Генштабу ЗСУ, противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської і Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької і Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі. Одночасно тривають авіаційні та ракетні удари по військових і цивільних об’єктах на території України.

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомляє: рф концентрує біля кордонів з Україною та на окупованих територіях велику кількість транспортно-пускових контейнерів із зенітними керованими ракетами до ЗРК С-300.

«На початку серпня з Улан-Уде вийшов ешелон з боєприпасами у складі 28 вагонів із ракетами для ЗРК С-300 у кількості 32 ЗКР (зенітних керованих ракет). До кордону з Україною ешелон орієнтовно прибуде у 20-х числах», — йдеться у повідомленні. Відомо, що до середини серпня з арсеналу комплексного зберігання ракет, боєприпасів та вибухових матеріалів у російському місті Котово було вилучено понад 120 контейнерів із ракетами до ЗРК С-300. Також у районі Джанкоя зберігалося майже 440 ТПК (транспортно-пускових контейнерів) до ЗРК С-300. СтратКом ЗСУ зазначає, що після «бавовни» на військовому складі окупантів у Криму поки що не відомо, чи були ці ТПК знищені повністю, чи частково, чи взагалі не постраждали.

Одночасно росія накопичує ракети до С-300 у Зябрівці (білорусь) за 22 км від кордону з Україною — там наразі загальна кількість ТПК перевищує 60 од.

«Загроза масованого обстрілу території України, як мінімум, ракетами С-300 очевидна. З урахуванням прибуття низки ешелонів до 20 числа очевидно і те, що вони концентруються до 24 серпня», — підсумували у СтратКомі ЗСУ.

Росіяни намагаються виставити удари по російських військових об’єктах у Криму як теракти, щоб відвернути увагу від своїх порушень міжнародного права і нівелювати заклик оголосити рф державою—спонсором тероризму.

Так аналізують поточну ситуацію у американському Інституті дослідження війни (ISW).

Аналітики припускають, що російські офіційні особи, швидше за все, частіше пов’язуватимуть напади українських партизанів на окупованих території з операціями, що проводять пов’язані з ісламістським екстремізмом організації, у спробі віддалити український партизанський рух від міжнародного співтовариства і підірвати заклики України офіційно визнати росію державою—спонсором тероризму.

У ISW зазначають: напади на російські військові об’єкти цілком підпадають під законне застосування сили і не є терористичними актами. Мовляв, немає жодних доказів того, що ці напади скоєно екстремістами.