Головною темою їхньої бесіди, як зазначають сербські та європейські ЗМІ, була ситуація у Косово і Метохії, яка може знову загостритися з 1 вересня. На цю дату влада Приштини запланувала початок обміну сербських документів на косовські та перереєстрацію автомобілів, що досі мали сербські номери і їздили з ними територією Косово.

Єнс Столтенберг попередив президента, що міжнародна військова місія в Косово і Метохії під командуванням НАТО KFOR готова діяти в разі нової ескалації конфлікту. І наголосив, що тільки «конструктивний діалог є єдиним шляхом для вирішення спірних питань». «Ось чому я закликаю всі сторони виявляти стриманість та уникати насильства», - сказав генсек. Він додав, що НАТО поважає нейтралітет Сербії і вітає її довгострокове партнерство з Альянсом та готове продовжувати цю співпрацю з Белградом з метою збереження миру та безпеки на Балканах. «Але якщо стабільність опиниться під загрозою, KFOR негайно реагуватиме та вживатиме заходів, необхідних для забезпечення безпечного оточення і свободи пересування всіх жителів Косово незалежно від їхньої етнічної приналежності», - зазначив Столтенберг.

У свою чергу Александр Вучич зазначив, що для Сербії головним завданням також є збереження миру та спокою у Косово і Метохії, і подякував співрозмовнику за провідну роль сил KFOR у цьому. А потім зробив заяву, яка дуже не сподобалася кремлю. За словами Вучича, Сербія залишиться військово нейтральною країною, яка при цьому продовжуватиме зміцнювати співпрацю з НАТО. «У нас - своя історія, яка не є простою, але ми бажаємо й надалі зміцнювати співпрацю з KFOR та НАТО і хочемо уникнути будь-якої ескалації конфлікту», - запевнив генерального секретаря Альянсу президент Сербії.

Він зробив сильний наголос на тому, що під час останнього інциденту на півночі Косово і Метохії, який стався 31 липня, сербська армія та поліція жодного разу не переходили адміністративну лінію між Сербією і Косово та не порушували міжнародне право.

Александр Вучич заявив, що під час переговорів з Альбіном Курті, які відбуваються за участі спеціального представника ЄС на Західних Балканах Мирослава Лайчака, буде лише наполягати на тому, щоб Приштина не порушувала прав етнічних сербів.

Тим часом 17 серпня прес-служба KFOR повідомила, що міжнародна військова місія з підтримки миру в Косово і Метохії посилила свою присутність на КПП «Ярині» та «Брняк», що на півночі Косово і Метохії. Адже саме там знову можуть виникнути нові конфлікти. Бо з 1 вересня Приштина планує запровадити нові правила перетину кордону із Сербією. Так, усі громадяни із сербськими документами отримуватимуть при в'їзді на територію Косово свої документи, які замінятимуть їхні паспорти, видані в Сербії.