Галина Курята все втратила: і квартиру, і майно.

«У рідному місті я втратила все, що мала за довгі роки життя: і квартиру, і майно. Все забрали кляті орки», — каже жінка. Знайти свою нову оселю в цьому містечку зможе ще 351 людина, яка втратила житло внаслідок бойових дій. Перелік таких осіб формуватиме місцева громада.

Модульне містечко, яке Ірпінь отримало безоплатно від польського уряду, розташоване на території санаторію «Дубки» і складається з 4 блоків на 88 житлових модулів. Його облаштування виконували комунальні служби та благодійники. У містечку є все необхідне для життя: туалетні та душові кімнати, їдальні, дитячі ігрові кімнати, бібліотека та невеличка спортивна зала. Проте жити в такому містечку можна буде не завжди, воно надається терміном до 12 місяців. За цей час місцева влада та уряд мають вирішити питання постійного житла для постраждалих.

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький висловив сподівання, що модульні будинки, подаровані польською державою, дозволять мешканцям знайти тимчасовий дім. «Я сподіваюся, що це полегшить життя тим людям, які після 24 лютого втратили все, і я маю надію, що зможемо всіх влаштувати до зими», — сказав він. Дипломат зазначив, що до програми модульного містобудування Канцелярії Прем’єр-міністра вже приєднуються інші країни, у т. ч. Швеція та США.

«Ми відродимо Ірпінь, відродимо кожне зруйноване рашистами місто та село. Я дуже задоволений, що родина Кучерів, яка змушена була виїхати з Ізюма Харківської області, матиме тут можливості для відносно комфортного життя. В найближчих планах — ще одне таке модульне містечко та, звичайно, відновлення зруйнованих будинків та інфраструктури Ірпеня. Певен, що після нашої Перемоги, за підтримки наших друзів з усіх куточків земної кулі, Україна відбудується значно швидше, ніж будь-хто може це уявити», — прокоментував Андрій Клочко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Маленька Марічка з мамою теж вірять в Перемогу та не сумніваються, що й інші зруйновані рашистами міста вдасться зовсім скоро відновити. А наразі радіють, що змогли отримати своє нове помешкання, хоч і тимчасове.

Від початку повномасштабної війни в Україні понад 16 000 ірпінців втратили свою оселю. За даними фахових комісій, які обстежили вже майже 95% пошкоджених внаслідок війни з росією об’єктів інфраструктури Ірпеня, рашисти зруйнували майже 1500 приватних будинків у місті.

В Україні станом на 8 серпня 2022 року заселено вісім модульних містечок. У Київській області такі містечка уже облаштовані у Бучі та Бородянці. Загалом на першому етапі буде збудовано 15 таких містечок. Незабаром очікується відкриття нових у с. Новосілки Чернігівської області та друге в Ірпені.


Модульне містечко.
 


Народний депутат Андрій Клочко разом з Ганною та Василем Кучер, переселенцями з Ізюма (Харківська область).

 


Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький з переселенцями.
 


Олексій Швальов, донька Уляна.

Фото автора.