Україна закликає весь цивілізований світ не допустити анонсованого російськими окупантами судилища над українськими захисниками та захисницями Маріуполя, а також негайно відправити представників ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім до Оленівки.

Нині по всіх містах відбуваються акції на підтримку захисників Маріуполя SaveAzov: підтримай військовополонених. Одна з таких відбулася у Львові під час візиту туди високих гостей — Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Люди закликали міжнародну спільноту негайно посприяти звільненню наших військовополонених, а також розслідувати теракт в Оленівці, що його здійснили росіяни.

Про судилище над «азовцями» заговорили відтоді, як у захопленому Маріуполі російські загарбники почали монтувати металеві клітки. Також з’явилася інформація, що на 24 серпня тут заплановано так званий «трибунал».

«Наразі є інформація розвідспівтовариства, що 24.08.2022 у м. Маріуполі рф запланували провести «судилище» над полоненими «азовцями». Зафіксовано, що для цього готується приміщення Маріупольської камерної філармонії та зводяться нові тимчасові споруди поруч. Для картинки «легітимності» готують «свідків» та ЗМІ», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат Мар’яна Безугла. Вона також додала, що російські загарбники планують завдати точкового удару по споруді, де буде відбуватися «суд».

Нагадаємо, про таку затію рашистів стало відомо на початку серпня. Тоді Маріупольська міськрада оприлюднила знімки, як на сцені Маріупольської камерної філармонії російські загарбники збирають тюремні клітки.

Тим часом, перебуваючи в Україні, Генсек ООН Антоніу Гутерріш після переговорів у Львові заявив, що на прохання урядів України та рф вирішив розпочати місію з пошуку фактів. «Україна та рф знають про терміни та команду», — сказав Гутерріш. За його словами, місію очолить генерал Карлос дос Сантос Крус із Бразилії, який був командувачем миротворчих операцій ООН і має 40-річний досвід у сфері безпеки.

«Ми продовжимо працювати над отриманням необхідних гарантій, щоб забезпечити доступ до місця подій та інших необхідних локацій. Простіше кажучи, наша мета — зібрати факти. Для цього команда має отримати та проаналізувати необхідну інформацію. Насамперед це означає безпечний, надійний та безперешкодний доступ до людей, місць та доказів без втручання будь-якої сторони», — сказав Генсек ООН.

На знімку: акція на підтримку військово-полонених захисників «Азовсталі» у Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Фото Івана СТАНІСЛАВСЬКОГО з сайту tvoemisto. tv