Ремонтні бригади латають старі трубопроводи, в котельнях перевіряють обладнання. Та без «реформ» від окупантів у цій сфері також не обійшлося.

«Нам повідомили, що ТЕЦ і «Херсонтеплоенерго» як самостійних підприємств більше не буде. А вони стануть частинами об’єднання «Херсонтепломережі».

Представили й «генерального директора» цієї контори — власника кав’ярні Олексія Рибакова. Його назвали «професіоналом», але ми пам’ятаємо, як у бутність Володимира Сальдо міським головою той призначив цього «професіонала» начальником управління житлового господарства. І за кілька місяців цей горе-керівник такого наробив, що депутати міськради обурилися й поставили категоричну вимогу про його звільнення. Тепер з острахом чекаємо, що цей «геній» для енергетиків приготував і які досліди на нас ставитиме», — ділиться із власкором «Голосу України» сумними роздумами один із службовців ТЕЦ.

Незважаючи на тиск «військово-цивільної адміністрації», теплогенеруючі підприємства досі віддають перевагу звітуванню не перед ними, а перед простими споживачами. Вони через свої інформаційні ресурси доповідають, що котельні й мережа на 60—70 відсотків уже готові до нового опалювального сезону. Але що далі — хтозна. Для роботи котелень потрібен газ, а він надходить з території, підконтрольної українській армії, ще й через зону бойових дій. Постачання голубого палива може припинитися через ушкодження магістралей, і тоді котельні не запустити. Щоправда, окупанти обіцяють подавати газ з Криму, але коли це буде — невідомо. Адже ніяких ознак підготовки до перенаправлення його потоків непомітно. А це великий обсяг роботи — тишком-нишком її не виконати.

Зрештою, і за газ, і за послугу централізованого опалення треба платити, а... нікому. Половина мешканців обласного центру евакуювалася, їхні квартири стоять пусткою. І тим більше вимушені переселенці не матимуть охоти сплачувати якомусь незрозумілому штучному утворенню, із яким вони не укладали жодних договорів.

Далі. Доки «Херсонтеплоенерго» і ТЕЦ діяли в своєму «первісному вигляді», їх трудовим колективам переказували на картки зарплату в гривнях. Фейкові «Херсонтепломережі» обіцяють нараховувати й платити за працю в російських рублях. Якийсь час це утворення і справді може протриматися за рахунок подачок, чи то пак «матеріальної допомоги» від РФ. Та дотування навряд чи триватиме довго. І якщо власники квартир не оплачуватимуть послугу (а кожен другий з них, нагадаємо, виїхав), таке підприємство незабаром вилетить у трубу разом із димом від опалювальних котлів. Хіба що до тих квартир відряджатимуть автоматників — трусити в городян кишені в пошуках готівки та під прицілом забирати хатні речі як відшкодування за обігрів. Або ж Херсон таки звільнить українська армія, і ця фантасмагорія ще до холодів минеться, як страшний сон…

Херсон.