Виробництво меду для українців є однією з провідних галузей сільського господарства. До повномасштабної війни в Україні налічувалося майже 47 тисячі пасік та 2,4 млн бджолосімей.

За останні роки (2019-2021) меду вироблялося в стабільних обсягах - 68-69 тисяч тонн. Приміром, торік бджолярі осібно на своїх пасіках зібрали 67,8 тисячі тонн меду, що становить 99% від загальної кількості. Ще 685 тонн, повідомляє Мінагрополітики, було вироблено на підприємствах, зокрема в фермерських господарствах - 121 тонну.

Усі ці роки Україна належала до п'ятірки світових експортерів меду. Ми годували ним Німеччину, Польщу, Бельгію, США, Францію. Рекордний обсяг меду експортували у 2020 році - більш як 81 тисячу тонн. А торік українські бджолярі здобули п'ять золотих, чотири срібні та одну бронзову нагороду за якість меду на міжнародному конкурсі London Honey Awards 2021. Призові місця отримали десять видів меду від семи українських виробників.

Широкомасштабні бойові дії та тимчасова окупація частини території країни порушили плани бджолярів, але, незважаючи ні на що, наші пасічники активно долучилися до нового медового сезону. Тож цьогоріч також матимемо свій мед.

До речі, вітчизняних бджолярів також підтримує міжнародна спільнота. 4 червня 2022 року набув чинності Регламент Європейського Парламенту і Ради № 2022/870 про тимчасові заходи з лібералізації торгівлі, який, зокрема передбачає призупинення усіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції. Це рішення доповнює можливості, які мають вітчизняні експортери відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.