Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та виконувачка обов’язків постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані відкрили презентацію форсайт-дослідження щодо повоєнної відбудови України — «Парламентський форсайт для політик відновлення, готових до викликів майбутнього: Міжфракційне об’єднання народних депутатів України «Стратегічний форсайт України».

«Добре, що навіть у таких умовах ми знаходимо можливість говорити, шукати інсайти, підґрунтя, настрої й далі формувати політику щодо майбутнього нашої країни», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час вітального слова на онлайн-заході, організованого Парламентом спільно з ПРООН в Україні.

Перший віцеспікер зауважив, що технологія форсайту є дієвою, адже має певне підґрунтя та проектування: «Це не просто фантастичний чи науково-фантастичний опис, це формування того майбутнього, яке ми можемо створити та потім бачити». Також він додав, що добре, що це робиться саме у стінах Верховної Ради України, адже, «за Конституцією України, засади внутрішньої та зовнішньої політики України формує Парламент».

«У нас є унікальна ситуація, яка триває три роки, є моновлада. Президент, Уряд, Парламент — усі представляють одну політичну силу. Це дає багато додаткових можливостей, які так чи інакше в ухваленні багатьох реформ уже спрацювали», — акцентував Олександр Корнієнко.

«Під час війни та після неї здійснюється велика робота щодо пошуку «ефективного майбутнього». Саме тут, на рівні органів влади, доречною є технологія форсайту», — зазначив Перший заступник, акцентувавши, що Верховна Рада України сьогодні стала місцем конструювання майбутнього: «Ми разом із народними депутатами, урядовцями, громадським сектором думаємо та працюємо над тим, якою буде Україна після Перемоги.

Дискутуємо. Але не викликає жодних сумнівів головне — Україна буде вільною та сильною».

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України подякував партнерам із ПРООН за підтримку загалом: «Ми дуже вдячні за всю допомогу: як гуманітарну, так і за посередництво у розблокуванні портів, так і в подібних заходах та співробітництві. Наші друзі та партнери не просто підтримують Україну у складні часи, вони разом із нами працюють над її успішним майбутнім».

Зі свого боку, виконувачка обов’язків постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані наголосила, що Програма підтримує Верховну Раду України. «Якщо говорити про міжфракційне об’єднання, це демонструє, як принципи демократичного управління є пріоритетом. Навіть під час війни ви демонструєте світові, як це робити», — зазначила вона.

Довідково

Народні депутати України створили міжфракційне об’єднання (МФО) «Стратегічний форсайт України», головна мета якого: «координація зусиль щодо розробки сценаріїв післявоєнного майбутнього України, визначення ключових тенденцій, ризиків і факторів безпеки».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.