Про це розповів голова обласної ради Микола Лукашук, додавши, що задля того, аби у разі виникнення загрози артобстрілу люди могли сховатися, в деяких школах День знань планують провести 31 серпня, а в інших – 1 вересня.

"Дніпро, Кривий Ріг – прийнято рішення про дистанційне навчання. Можливо, в деяких школах навчання буде в дві зміни", – сказав він.

Зазначимо, що в регіоні – понад 830 шкіл. До них уже зараховано понад 26 тисяч першачків, з яких більш як тисяча дітей переїхали з інших регіонів країни. Оформлення дитини для них проводять за спрощеною системою. Загалом  в області – понад 70 тисяч дітей-переселенців, майже 50 тисяч з них – школярі. Кожен п'ятий уже записаний до навчальних закладів регіону.

Педагоги Дніпра влітку пройшли низку відповідних тренінгів і марафонів. У місті очікують майже 104 тисячі учнів. Із них майже чотири тисячі дітей-переселенців.

"І батьки, і педагогічна спільнота готові до цього процесу. У нас є проекти, які допоможуть дітям отримати і знання, і соціально-психологічну підтримку. Надто це стосується дітей-переселенців", – наголосила директор навчально-виховного об'єднання № 136 Наталія Євсевська.

Свого часу у місті провели відповідні консультації, під час яких 80 відсотків батьків висловили бажання перевести навчання у дистанційний формат.

"Моя донька перейшла на дев'ятого класу. За останні роки за "допомогою" карантину вже звикли до такої форми, забезпечили дитину всім необхідним. Вважаю, що ефективніше буду займатися вдома, ніж ходити до школи під час постійних тривог. В школі дітей багато, і чи зможе вчитель у випадку небезпеки приділити увагу кожному – не знаю. А вдома я зможу", – вважає мешканка міста Ольга Дяченко.

Попри рішення працювати дистанційно у школах міста облаштовують безпечні місця для перечікування повітряних тривог. Планують створити й наземні бетонні укриття для масового скупчення людей.

"Перед нами стоять великі виклики. Дистанційне навчання, умови війни... Якими б тяжкими не були випробування, ми подолаємо їх разом. Будемо і далі працювати на благо територіальної громади та всіх дніпрян", – зазначив міський голова Борис Філатов.

Водночас керівник Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в області Олена Тертишна каже, що під час підготовки до нового навчального року та аналізу можливостей громади стало зрозумілим, що більшість укриттів не можуть гарантувати безпеку учнів та вчителів, а подекуди їх взагалі немає навіть на допустимій відстані півкілометра.

"Крім безпекових питань, додаються питання організацій підвезення учнів до опорних закладів: відсутність транспорту та зруйновані дороги. Але головне, що впливало на те, якою буде очна або дистанційна форма навчання, – це думка батьків. Упродовж навчального року формат освітнього процесу може змінюватися  залежно від безпекової ситуації", – наголосив експерт "U-LEAD з Європою" з освіти Сергій Дятленко.

Конфігурацію змішаної форми навчання визначає школа залежно від своїх умов. Наприклад, деякі окремі предмети можуть бути винесені на дистанційне вивчення або частина уроків з усіх предметів проходитиме онлайн, або деякі уроки можуть бути скорочені тощо.

Також освітянам рекомендовано переходити на електронний документообіг та користуватися електронними класними журналами.

Крім цього, в місті вперше в Україні запровадили безплатну платформу myBook, на якій розміщені всі шкільні підручники, аби полегшити дітям всієї країни онлайн і офлайн навчання. Відтепер абсолютно усі підручники зосереджені в одному гаджеті – в смартфоні, планшеті тощо. Це майже півтори тисячі навчальних книг та аудіозаписів. Особливо корисним це буде для дітей-переселенців, які залишили все у своїх рідних містах.

Не забувають й про забезпеченні учнів 5-х, 6-х та 10-х, 11-х класів учнівськими квитками. Для їхнього перевипуску  насамперед потрібне оновлення даних учня, передусім фото дитини.

"Тому що швидше усі батьки надішлють фото дітей, то скоріше будуть надруковані нові документи, а відтак – діти продовжуватимуть користуватися безплатним проїздом в електротранспорті та знижкою в автобусах", – підкреслив директор комунального підприємства "Цифрова трансформація та автоматизація інформаційних процесів міста "єДніпро" Артем Трапезніков.

Він додав, що у разі, якщо дитина втратила учнівський, необхідно звернутися до директора закладу освіти та написати заяву на перевипуск учнівського квитка у зв'язку із втратою. Якщо дитина перейшла з однієї школи до іншої, слід звернутися до нового закладу освіти, щоб директор подав заявку на перевипуск учнівського у зв'язку зі зміною навчального закладу.

Фото надано автором.