Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав - членів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації на території України (додається).

2. Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Звернення до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав - членів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України  Р. СТЕФАНЧУК.

м. Київ, 20 вересня 2022 року.
№ 2594-ІХ.

Звернення Верховної Ради України
до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав - членів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації на території України

З 2014 року триває неспровокована та невиправдана збройна агресія Російської Федерації проти України. З 24 лютого 2022 року відбувається широкомасштабне збройне вторгнення російських збройних сил в Україну, яке супроводжується безпрецедентними за своєю жорстокістю воєнними злочинами і злочинами проти людяності, актами геноциду. Такі дії Російської Федерації є не лише грубим порушенням Статуту Організації Об’єднаних Націй, основоположних принципів і загальновизнаних норм міжнародного права, насамперед поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, а й надзвичайно серйозним викликом міжнародному правопорядку, миру та безпеці.

Екологічна шкода, якої завдає Російська Федерація Україні з 24 лютого 2022 року, набула колосальних масштабів: десятки підірваних ракетами Російської Федерації нафтобаз з десятками тисяч тонн нафтопродуктів, пошкодження нафто-, газо- та аміакопроводів, нанесення прицільних ударів по місцях зберігання інших небезпечних речовин, що призводить до значного за обсягом забруднення поверхневих вод, ґрунтів, атмосферного повітря, забруднення акваторій Чорного та Азовського морів. Уже сьогодні наслідки такого прямого та опосередкованого впливу відчувають сусідні з Україною країни: Польща, Словаччина, Румунія, Болгарія, на територію яких потрапляють продукти горіння небезпечних речовин. Акваторії Чорного та Азовського морів забруднюються внаслідок виливу нафтопродуктів та інших небезпечних речовин, що негативно впливає на екосистеми обох морів.

Україна, безумовно, наполягатиме на залученні міжнародних експертів до фіксації та оцінки обсягів екологічної шкоди для навколишнього природного середовища. При цьому Україна усвідомлює, що для притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинені екологічні злочини та покладення на неї зобов’язання компенсувати екологічні збитки, а також з метою недопущення здійснення внаслідок злочинних дій Російською Федерацією екологічних катастроф на території України, необхідно здійснювати фіксацію та документування вчинених злочинів проти довкілля за участі незалежних міжнародних організацій задля формування доказової бази щодо кожного з таких злочинів відповідно до вимог міжнародних незалежних комісій (наприклад, Компенсаційної комісії Організації Об’єднаних Націй) або судових органів.

Верховна Рада України закликає:

утворити під егідою міжнародних організацій спеціальний орган з екологічного моніторингу та забезпечити його роботу в Україні для перевірки вже зафіксованих українською владою заподіяних Російською Федерацією екологічних та пов’язаних з ними злочинів, з наданням зазначеному органу відповідного мандата Організації Об’єднаних Націй на проведення таких дій;

надати Україні допомогу для невідкладного запровадження процесу документування екологічних злочинів з дотриманням принципів об’єктивності та незалежності при формуванні доказової бази, а також з метою створення спеціальних органів, які розглядатимуть такі випадки заподіяння екологічної шкоди;

об’єднати зусилля міжнародного співтовариства для збереження спільного навколишнього природного середовища.