Фото: mvs.gov.ua

215 українських героїв-захисників, зокрема десятеро іноземців, які боронили нашу землю від рашистської навали, в рамках обміну повернули з російського полону і врятували їх від смертного вироку країни-терориста, що нехтує всіма нормами міжнародного гуманітарного права і правилами ведення війни.

«Це однозначно перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне — для 215 родин, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці», — наголосив у своєму вечірньому відеозверненні у середу, 21 вересня, Президент України Володимир Зеленський.

Серед звільнених — 188 оборонців «Азовсталі» та Маріуполя — прикордонники, морпіхи, нацгвардійці, працівники СБУ, поліції, медики, 108 з них — бійці полку «Азов» (восьмеро були поранені під час теракту, який влаштувала рф у Оленівці, де утримувалися полонені), зокрема його легендарні командири.

86 днів вони тримали оборону міста, зосереджуючи на собі потужні сили ворога на цьому напрямку, а потім, виконавши завдання, за наказом військового командування з гідністю воїнів непереможної волі і честі вимушені були виконати ультиматум росіян, щоб зберегти власне та врятувати життя цивільних, які перебували у підвалах заводу. Обличчя цих хлопців і дівчат відомі на весь світ завдяки світлинам «азовця» Дмитра Козацького (на псевдо «Орест»). До речі, він теж нині вже у безпеці разом з Миколою Кущем, Костянтином Нікітенком (їх бойовики засудили до смертної кари), парамедиком «Пташкою» (Катериною Поліщук) та капітаном-медиком Мар’яною Мамоновою, яка днями має народити первістка... І ця дитинка півроку чекала на визволення матусі, аби з’явиться на світ вільною!

У своїй промові глава держави зазначив: «Ми пам’ятаємо про всіх наших людей і намагаємося врятувати кожного українця. В цьому сенс України, наша сутність, цим ми відрізняємось від ворога... Ми цінуємо кожне життя! І обов’язково зробимо все, щоб урятувати всіх, хто перебуває в російському полоні».

В. Зеленський розповів подробиці цієї непересічної перемоги — звільнення наших героїв, що містила три складові. За його словами, «одного фаната росії» (кума путіна держрадника Віктора Медведчука, показання якого вже зафіксувала СБУ) обміняли на 200 наших воїнів, за п’ятьох українських командирів — Сергія Волинського, Святослава Паламаря, Дениса Прокопенка, Олега Хоменка та Дениса Шлегу — за сприяння президента Туреччини Ердогана віддали 55 полонених «асвабадітєлєй», а громадяни США, Великої Британії, Марокко, Швеції, Хорватії, до звільнення яких долучився Борис Джонсон і американська сторона, повернуться додому за посередництва Саудівської Аравії.

Зі свого боку вчора представники «Азову» підтвердили, що командир Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина») та командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина вже на волі, в третій країні, куди прибули згідно з домовленостями про обмін. Ідеться про Туреччину, де вони перебуватимуть під особистою протекцією президента країни «на час до кінця війни». Про це говорив Володимир Зеленський напередодні. Він також пообіцяв забезпечити їхнім родинам можливість побачитися зі звільненими.

Щодо обміняного «фаната росії», то генеральний прокурор Андрій Костін повідомив у Фейсбуці: «В обмін на життя та свободу наших захисників Україна віддала Медведчука. Досудове розслідування щодо нього завершено. Свідчення Медведчука задокументовані. Ми нікого не випускаємо на свободу, а передаємо з української тюрми у велику тюрму, яка називається росія». Він пообіцяв — жоден воєнний злочин рф не залишиться безкарним. А також повідомив, що Київ разом із союзниками працює над обміном «всіх на всіх», а успіхи ЗСУ у контрнаступі щодня збільшують «обмінний фонд».


Захисник «Азовсталі» — морський піхотинець Михайло Діанов.

Фото зі сторінки СБУ у Фейсбуці.