В Україні відзначили 80-ті роковини Голодомору
 
Минулої суботи Президент Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Прем’єр-міністр Микола Азаров, урядовці, Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та представники громадськості взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років (на знімку). Учасники скорбної ходи пройшли вздовж центральної алеї Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» та встановили символічні композиції з колосків пшениці та квітів до скульптури «Гірка пам’ять дитинства». Перед учасниками церемонії виступив Президент України Віктор Янукович.
«Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю наших загиблих співвітчизників. Ми висловлюємо співчуття народам Білорусі, Казахстану, Росії, усім народам колишнього Радянського Союзу, які постраждали в ті роки», — цитує слова Президента його прес-служба.
В. Янукович назвав неприпустимою політизацію «важких історичних тем», додавши, що це спричиняє напруження, роз’єднує людей та суперечить консолідації суспільства, яка так потрібна Україні на нинішньому етапі.
«Історія має бути відкрита для всіх. І кожен може мати різні погляди та по-різному трактувати чи оцінювати події минулого», — сказав він. Глава держави нагадав, що український народ зумів не лише вистояти у важкий період, а й спільно з іншими націями світу перемогти в найбільшій в історії людства війні, відбудувавши зруйновані міста і села.
«Ми зберегли себе як народ, зберегли свою ідентичність, ми здобули державну незалежність», — підкреслив він. Тому, переконаний В. Янукович, нинішнє покоління має прислухатися до тяжких уроків минулого та працювати над розбудовою сучасної України.
«У центрі державної політики завжди має бути людина — її безпека, свобода і добробут. Гуманізм, який є ознакою здорового та зрілого суспільства, має стати основою буття нашої країни. Переконаний, ми зробимо так, щоб подібні трагедії ніколи більше не могли повторитися на українській землі», — наголосив глава держави.
Після завершення виступу присутні вшанували пам’ять жертв голодомору хвилиною мовчання. Після цього Віктор Янукович встановив запалену лампаду до «Свічі пам’яті».
Загалом віддати шану пам’яті загиблих біля Меморіалу жертвам голодомору в Києві зібралися понад п’ять тисяч осіб. Після панахиди, яку відправили Патріарх Київський та Всієї Русі-України Філарет, ієрархи УГКЦ, УПЦ, РКЦ відбулися загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку пам’яті». Долучилися до неї й багато українців, які о 16.00 запалили свічки пам’яті у своїх вікнах.
 
Дослівно
 
Президент Віктор ЯНУКОВИЧ:
 
«Наше завдання — зберегти пам’ять про все, що відбулося на українській землі: і героїчне, і трагічне. Спільна пам’ять та спільна історія мають об’єднувати нас, робити сильнішими. Це фундамент нашого майбутнього».
 
 
 
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.