Спорудження пам’ятника жертвам голодомору у Вашингтоні перенесено на 2014 рік.

Україна взагалі могла втратити виділену в 2006-му під нього ділянку, оскільки тривалий час не починала будівництво. Як повідомили «Голосу України» в прес-службі МЗС, цього року «планується закласти наріжний камінь монумента».

За отриманою зі ЗМІ інформацією, в остаточному вигляді це буде стела із зображенням пшеничного поля. Автор ідеї — американська архітекторка українського походження Лариса Курилас, яка разом із багатьма іншими скульпторами брала участь у конкурсі на кращий проект меморіалу, проведеному 2009 року Міністерством культури України та МЗС.

Переможця цього конкурсу, володаря першої премії, ми зустріли на восьмому форумі сучасного мистецтва Art Kyіv Contemporary в «Мистецькому арсеналі». Відомий київський скульптор Олександр Дяченко (на знімку) презентував роботи міжнародної групи митців — як один із авторів, а також як куратор проекту «Енергія каменю».

«Невдовзі після проведеного 2009 року конкурсу змінилася влада, почали лунати заяви, що голодомору не було. Кілька років потому мені зателефонували: пам’ятник все-таки потрібен», пригадує скульптор. Про те, що, зрештою, перевагу віддали «Пшеничному полю», він дізнався через рік від журналістів. Неофіційно Дяченку пояснили, що його проект не сподобався представникам діаспори через відсутність етнічних елементів. «Гадаю, рішення приймали на рівні нашого посольства», — каже Олександр Дяченко.

Свою версію монумента він бачив у вигляді надсіченої гранітної кулі — символу зруйнованої гармонії. «Куля з відсіченою частиною асоціюється ще й із земною кулею й означає порушення гармонії світу, руйнацію свідомості під впливом голоду. Якщо продовжити асоціативний ряд, то це ще й надрізана буханка, така недосяжна для людей, що помирають... Трикутний постамент мав бути зі світло-сірого граніту, а куля — з темно-червоного. Її сферичні поверхні — коричневі, посічені, що має нагадувати поверхню хліба. Надріз — відполірований, яскраво-червоний, — асоціація з кривавою раною».

За задумом автора, на монументі мали зробити два написи українською й англійською: «Зникнення одного народу руйнує цілісність світу» і «Мільйонам українців, які загинули від штучного голоду 1932-33 років».

Проект монумента жертвам голодомору «Зруйнована гармонія».

Фото Олександра КЛИМЕНКА  і надано автором.