У Державному архіві Сумської області відкрилася документальна виставка «Голодомор 1932—1933 років в Україні: скорботний біль і пам’ятка живим».

У документах райкомів КП(б) У, райвиконкомів, колгоспів, сільрад, комітетів незаможних селян, судів, робітничо-селянських інспекцій, прокуратури є відомості про перебіг хлібозаготівлі на Сумщині. В цих документах — інформація про політичні настрої та спротив селянства, репресивні дії влади. Акти обстеження господарств розкуркуленого селянства, примусове вилучення у них зерна, скарги громадян на дії представників влади дають уявлення про масштабність антинародної політики держави. Свідченням катастрофічного становища на місцях у 1932—1933 роках були доповідні керівників місцевої влади про голод, зростання смертності, випадки канібалізму.

Окрему групу документів становлять анкети-спогади людей, які самі пережили це лихо. 

Загалом в архіві — 291 документ із свідченнями очевидців подій 1932—1933 років з усіх районів нинішньої Сумщини.

Незаперечним доказом голодомору 1932—1933 років на Сумщині є книги Реєстрації актів цивільного стану (РАЦС). Нині на зберіганні у Держархіві є 715 документів за вказаний період, приблизно третина їх містять акти про смерть громадян у період голодомору. З метою збереження цих матеріалів (значна частина — зі згасаючим текстом) та створення фонду використання документів про голодомор оцифровано 266 книг РАЦС, 56510 актових записів про смерть з усіх районів області, крім Ямпільського, книги якого на зберігання до ДАСО не надходили. В книгах РАЦС привертають увагу діагнози смертей, які прямо вказують на причину: «від голоду», «голодування», «виснаження організму через голод», «недоїдання», «охлялість», «недостатнє харчування». Утім точну кількість жертв встановити неможливо, адже через заборону ставити такі діагнози, страх перед репресіями справжні діагнози про смерть часто приховували.

Ольга КЛЮЄВА, головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Сумської області.