Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 листопада
На годину запитань до уряду Кабінет Міністрів прибув до парламенту на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Як відомо, у п’ятницю депутати мали заслухати інформацію уряду щодо розвитку промисловості в Україні та формування державного бюджету на 2014 рік. Миколу Азарова опозиція зустріла скандуванням «Ганьба!».
Прем’єр-міністр виклав народним депутатам причини відмови від асоціації з Європейським Союзом і назвав це рішення єдиним можливим з огляду на ситуацію, яка склалася в країні. Виступав він з урядової ложі, а не парламентської трибуни, як зазвичай. «Це рішення продиктоване виключно економічними причинами, носить практичний характер і не змінює стратегічний напрямок розвитку країни, закріпленого в законі про засади внутрішньої та зовнішньої політики», — сказав він.
За його словами, уряд послідовно виконував стратегічні завдання — наблизити Україну до європейських стандартів життя, проводячи важкі, але необхідні суспільству реформи. Ці перетворення, наголосив він, здійснювалися у вкрай несприятливих умовах рецесії світової економіки, тривалого падіння попиту на українські товари на зовнішніх ринках та неймовірно високих цін на газ і тяжких виплат зовнішніх боргів.
«У цих умовах уряду вдавалося проводити політику фінансово-економічної стабільності, соціального захисту. Ми впритул підійшли до межі, коли скорочення ресурсів для розвитку поставило питання про рішучі заходи, без яких країну очікують значні соціально-економічні потрясіння», — наголосив прем’єр. За його словами, не можна ігнорувати реалії. А вони такі: на 19% скоротилося виробництво хімічних речовин та хімпродукції, на 14% впали обсяги виробництва у машинобудівному комплексі, на 6% — у металургійному та на 16% — індекс будівельної продукції. «Як можемо ігнорувати те, що поточного року експорт товарів з України до Росії зменшився приблизно на 2 млрд. дол., суттєво скоротилися експортні поставки до таких важливих для нашої економіки країн, як Індія — на 15,6%, Індонезія — на 31, 4%, Республіка Корея — на 65%. Вони що, проти нас санкції вводили», — наголосив М. Азаров.
Усе це не сухі цифри статистики, сказав він, а скорочення тисяч робочих місць, затримка і скорочення заробітних плат, соціальної допомоги та водночас неможливість проводити модернізацію. Водночас прем’єр зауважив, що реалістичної відповіді на запитання: що компенсує наші величезні втрати через закриття ринків Митного союзу, ми не отримали.
Останньою краплею, наголосив М. Азаров, стала позиція МВФ, який висунув вимоги надання кредиту в розмірі, необхідному для погашення боргів самому фонду. Серед них, зокрема, майже вдвічі підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги, заморозити заробітні плати, соціальну допомогу на існуючому рівні. Суттєво скоротити витрати бюджету, ліквідувати пільгові режими оподаткування для сільгоспвиробників. «Хочу запитати вас, так званих лідерів опозиції, ви згодні з такими вимогами МВФ? Я не згоден!», — констатував він.
Тож з огляду на викладене, зауважив М. Азаров, для уряду на перше місце стало питання відновлення нормальних відносин з Російською Федерацією та врегулювання всіх спірних питань.
Для цього Кабмін запропонував провести переговори у тристоронньому форматі за участю України, ЄС та Росії. «Це надзвичайно важливе міжнародне питання в умовах світової рецесії, що продовжується. Після довгих, складних перемовин Російська Федерація дала згоду на проведення таких переговорів. Але умовою їх проведення є те, що відбудуться вони до підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Проведення переговорів дасть можливість зняти протиріччя та продовжити рухатися визначеним стратегічним шляхом без катастрофічних втрат для економіки та громадян України», — констатував Прем’єр-міністр.
Тим часом, поки глава уряду наводив аргументи відмови від асоціації, опозиція підтяглася до урядової ложі. Щоправда, її та депутатів-опозиціонерів розділяли представники Партії регіонів. Завершивши виступ, М. Азаров залишив сесійну залу.
Оточили опозиціонери і парламентську президію. Тож через неможливість проводити засідання Голова Верховної Ради закрив сесію.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
Прем’єр-міністр  икола Азаров: 
«Президент і уряд будуть і надалі проводити курс реформ євроінтеграції та розвитку співробітництва з усіма нашими стратегічними партнерами».