Буквально з перших днів війни гуманітарний штаб Хмельницької обласної ради став тим центром, куди привозять вантажі, надсилають посилки, а то й просто приносять у руках усе, що може знадобитись під час війни. Частину цього роздають відвідувачам, котрі, рятуючись від окупації та бомбардувань, прибули на Хмельниччину без нічого. Але більшість того, що жертвують небайдужі, відправляють у гарячі соціальні точки і своєї, і сусідніх областей.

Сьомий прикордонний Карпатський загін Державної прикордонної служби України став справді відкритими воротами для гуманітарки, якою діляться з нами дружні країни. Те, що збирають волонтери, благодійні організації і просто небайдужі європейці, потім розходиться по всій Україні. Частина залишається на Хмельниччині.

Підтримують медичні заклади

Чимало вже розподілено між закладами охорони здоров’я. Останні з великою вдячністю приймають усе — від ковдр, рушників, постільної білизни, засобів гігієни, одягу та засобів медичного призначення до лікувального обладнання.

Так, після того як голова обласної ради Віолета Лабазюк разом із депутатом обласної ради Андрієм Кланцою, котрий очолює обласний серцево-судинний центр, побували в американському штаті Юта, до цього закладу прийшла підтримка з-за океану. Доброчинці передали півтора десятка функціональних ліжок. А від німецького благодійного фонду «Ukraine Help Now» медики отримали стерильні ангіографічні набори, які необхідні під час оперативних втручань з коронарографії та стентування.

Для центру будь-яка підтримка важлива. Адже, як розповіла заступник директора центру Тетяна Полончук, за час війни зростання рівня серцево-судинних захворювань стало особливо помітним. У закладі збільшилася кількість відвідувачів поліклініки і число пацієнтів, які потрапляють на лікування до стаціонару. Доводиться надавати допомогу й переселенцям, які змушені були покинути свої домівки. Тож центр постійно потребує медичного обладнання, ліків та різних виробів медичного призначення.

І це стосується практично кожного медичного закладу краю. Тому допомогти намагаються всім. Так, зі штабу гуманітарної допомоги відвантажили медикаменти для Ружичанської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, яка обслуговує сільських мешканців.

Тільки завдяки німецькій благодійній організації Stiftung Mainzer Herz та клініці Universitatsmedizin Mainz Хмельниччина отримала медичних препаратів та обладнання більш як на 180 тисяч євро. Все це розподілили між 12 закладами охорони здоров’я краю. Більшість медикаментів призначено для лікування хворих на цукровий діабет, різні види інфекційних та серцевих захворювань. А матеріали для перев’язок та антисептичні препарати вкрай потрібні там, де лікують поранених бійців.

Немає свого дому, та є підтримка

Під час війни без опіки і підтримки родичів залишилось чимало людей похилого віку. На схилі років вони опинились на самоті і не спроможні піклуватись про себе самостійно. Тож за ними наглядають та підтримують працівники установ соціального спрямування. Одним із таких є Черчецький будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Тепер там прихищають не лише місцевих жителів, а й вимушено переміщених з різних регіонів. А вони потребують не тільки психологічної підтримки, а й одягу, взуття, речей першої потреби. Тож на прохання керівника закладу зі штабу гуманітарної допомоги їм передали необхідний вантаж. І схожі час від часу прямують до інших будинків-інтернатів та різних соціальних закладів.

Та чи не найбільше уваги потребують ті, хто залишився без даху над головою. Від лютого понад сорок тисяч переселенців отримали найнеобхідніше у центрі видачі гуманітарної допомоги.

Тепер найбільший попит на теплий одяг, взуття, ковдри. А таке, як дитячі іграшки і засоби гігієни, потрібне завжди, не залежно від пори року. Тож і центр працює безперервно.

На його допомогу може розраховувати понад 97 тисяч внутрішньо переміщених осіб, котрі тепер проживають у краї. А ще звідси постійно вирушають вантажі нашим захисникам. Центр живить усім необхідним тих, хто має найгострішу потребу. А це тепер вкрай важливо.

На знімку: дітям війни доводиться обирати не нові іграшки у супермаркетах, а найнеобхідніші речі у центрах гуманітарної допомоги.

Фото надано автором.