Днями в Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та праці відбулися слухання на тему: «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої)». Участь у заході взяли народні депутати, представники секретаріату Президента, Кабінету Міністрів, інших органів виконавчої влади, об’єднань профспілок і роботодавців, науковці.

Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський у вітальному слові наголосив: «Ми маємо зробити кроки, які максимально наблизять нас до європейських стандартів. Адже Європа вже дійшла до певного рівня соціального захисту великої групи людей. Тому сьогодні ми маємо спільно долучитися до того, щоб Європейська соціальна хартія була в нашій країні якісно виконана».

Голова профільного комітету Петро Цибенко нагадав, що 14 вересня 2006 року парламент ратифікував один з двох основних документів Ради Європи в галузі прав людини — Європейську соціальну хартію (переглянуту). Її ратифікація обумовлена обов’язками, які взяла на себе Україна під час вступу до Ради Європи та при підписанні цього документа 7 травня 1999 року. Приєднання нашої країни до цієї хартії, наголосив народний обранець, підтверджує європейський вибір нашої держави, забезпечує надійні передумови реалізації прав громадян у всіх виявах.

За словами заступника міністра соціальної політики В’ячеслава Коломійця, Кабінет Міністрів усвідомлює, що на шляху досягнення європейських стандартів у соціально-трудовій сфері, передбачених хартією, багато так званої домашньої роботи. Тому одним із пріоритетів діяльності уряду є забезпечення ефективної зайнятості. На вирішення цього питання спрямований Закон «Про зайнятість населення», який набрав чинності з початку цього року. Він, зокрема, передбачає: сприяння поверненню до продуктивної зайнятості, а не лише надання допомоги у зв’язку з безробіттям; надання ваучерів для перенавчання і підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних галузей економіки; стимули для створення нових робочих місць тощо. Крім того, 12 січня минулого року прийнято Закон «Про професійний розвиток працівників», який унормовує систему професійного навчання на виробництві з урахуванням європейського досвіду. А постановою Кабміну від 26 вересня поточного року затверджено Державну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року. Також, розповів він, успішно здійснюється реформування системи надання соціальних послуг. Зокрема, запроваджуються нові види соціальних послуг та інноваційні форми соціальної роботи. Забезпечено виконання статті 46 Конституції, а саме — встановлено мінімальні пенсійні виплати на рівні не нижче прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та тих, хто не має права на пенсії. В. Коломієць зазначив, що одним із основних завдань уряду було й залишається підвищення розміру заробітної плати. За його словами, спостерігається позитивна динаміка стосовно зростання всіх видів доходів. 

Заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк наголосив, що проблема з виплатою заробітної плати потребує нових підходів. ФПУ вже неодноразово вносила відповідні пропозиції, і значна їх частина знайшла відображення в рекомендаціях. Однак з цього питання, вважає він, комітет повинен провести засідання, на якому вислухати пропозиції та вжити необхідних заходів, щоб у наступному році це питання вирішити. Також, за його словами, існує проблема з колективними переговорами. «Сьогодні з 94 галузевих, міжгалузевих угод лише вісім укладені за участі роботодавців. Відтак сфера поширення цих угод є надзвичайно низькою стосовно того, якою вона могла бути. Ми маємо близько мільйона юридичних осіб, які наймають понад 10 працівників, а укладених колективних договорів — близько ста тисяч. Тобто, лише на 10 відсотків підприємств фактично укладені такі договори. Отже, маємо тотальне недотримання основоположних конвенцій Міжнародної організації праці щодо права на ведення колективних переговорів», — зазначив він. Заступник голови ФПУ повідомив, що профспілки напрацювали проект закону про колективні договори. 

С. Кондрюк зазначив, що план реалізації Європейської соціальної хартії уже вичерпав термін виконання. Тому потрібно прийняти новий план, де визначити: коли і як маємо дійти до повної ратифікації цієї хартії та її додаткового протоколу, щоб забезпечити відповідну систему моніторингу.

ЦИТАТА

Голова Комітету з питань соціальної політики та праці Петро ЦИБЕНКО:

«Підписання, а згодом ратифікація знакових соціальних документів дають можливість поетапно наблизити законодавчу базу до євростандартів. З моменту ратифікації хартії стан її виконання перебуває під постійним парламентським контролем».

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, голова Комітету з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко, перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.