Кажуть, професіоналізм та досвід приходить з роками. Але, як переконаний фахівець з соціальної роботи Новоукраїнського міського центру соціальних служб Сергій Карпенко (на знімку), його професіоналізм та досвід — беззаперечно заслуга директора центру Юрія Мироненка. На посаді Сергій працює п’ять років. Усі ці роки його наставником був директор — Юрій Мироненко, який з першого дня повномасштабного вторгнення рф в Україну став на захист Батьківщини.

«Він зібрав навколо себе колектив однодумців, став наставником для кожного з нас, навчив нас працювати так, щоб нам не було соромно, що десь ми щось не зробили від нас залежне, комусь не допомогли, когось підвели», — каже Сергій Карпенко. — Я вдячний Юрію Петровичу за наш колектив, який складається з небайдужих людей. Він зумів дати підґрунтя для зразкової роботи нашого центру, який не раз отримував відзнаки обласного та місцевого керівництва».

Усі ці роки Сергій Карпенко надає соціальні послуги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, здійснює соціальний супровід прийомних сімей, проводить профілактичну роботу серед учнівської молоді та, як і його наставник, є членом ГФ «Правопорядок».

Роботу Сергія Карпенка в центрі можна охарактеризувати фразою, яка й визначає призначення всієї служби: створені, щоб допомагати. І стосується ця допомога саме тих, хто часто потребує найголовнішого — правильного скерування на життєвому шляху, допомоги у вирішенні різних проблемних питань, які виникають у родинах із дітьми. Важливим аспектом роботи є й профілактика антисоціальної поведінки молоді.

На будь-якій посаді, виконуючи свої професійні обов’язки, ми прагнемо одного — отримати позитивний результат від своєї роботи. Таким результатом для Сергія є позитивні зміни в родинах, які перебували під його супроводом.

У кожного з нас бувають особисті проблеми, і здебільшого ми самі їх розв’язуємо. Водночас працівники низки соціальних служб живуть не лише життям власних родин, а й переймаються долями інших людей, намагаючись допомоги їм подолати життєві негаразди. Вони виконують найпочеснішу місію — стають янголами-охоронцями для інших у світі, сповненому складнощів, які ті неспроможні подолати самотужки.

Свого часу, ставши членом великої родини соціальних працівників, Сергій Карпенко обрав не просто своє покликання, а став на нелегкий шлях допомоги іншим. Це покликання змінює долі людей — і тих, кому вони допомагають, і їх самих. Адже вони стають частиною життя інших людей, людей, які мріють змінити своє життя на краще.

До речі, з нагоди Дня працівників соціальної сфери Сергія Карпенка за сумлінну працю та високий професіоналізм відзначено грамотами Кіровоградського обласного центру соціальних служб та Новоукраїнської міської ради.

Марина ЗМЕУЛ, в. о. директора центру.

Фото  надано автором.