На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, яке відбулося 20 листопада, депутати дали свою експертну оцінку низці законопроектів, що стосуються соціального захисту та пенсійного забезпечення, кримінальної відповідальності, розвитку оборонно-промислового комплексу, військово-технічного співробітництва, космічного агентства тощо.

Першим розглядалося питання про практику застосування законодавчих актів у сфері державної таємниці посадовими особами Генштабу ЗС України. Голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Олександр Кузьмук повідомив, що СБУ продовжує розслідування цієї теми, і остаточних висновків ще немає. Триває відповідна перевірка й у Міністерстві оборони.

Жваву дискусію викликало обговорення законопроекту про скасування необґрунтованих пільг та привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави, поданого народним депутатом А. Яценюком. Голова профільного комітету Володимир Литвин підсумував:

— Питання упорядкування пільг давно назріле. Разом з тим воно потребує вирішення на принципових засадах із дотриманням Конституції та урахуванням рішень Конституційного Суду України.

Далі проект закону про створення та виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки представив депутатам перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта. За словами доповідача, він має уніфікувати правові засади, на яких будується діяльність ОПК, повноваження центральних органів виконавчої влади та їх відповідальність у цій сфері. Депутати погодилися із нагальністю даного законопроекту. Мовляв, він чітко окреслює владну вертикаль, яка має централізовано керувати тим, що відбувається із розробками, замовленнями, виробництвом та продажем військової та спецтехніки.

Під час обговорення цього питання Володимир Литвин зазначив: «Держава має регулювати цей процес: формулювати замовлення, а під нього давати відповідне фінансування». Перший заступник голови комітету Анатолій Кінах вважає ці пропозиції важливими для обороноздатності держави, для продуманого та ефективного розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. І тоді, на думку депутата, можна буде уникнути багатьох незрозумілих моментів. Він нагадав, що майже одноосібно заявою міністра оборони було закрито національний проект розробки ракетного комплексу «Сапсан».

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу з урахуванням усіх зауважень. Проте депутати обурені відсутністю на його обговоренні міністра промполітики. І наполягають, щоб керівник досі остаточно не сформованого відомства хоча б на засіданнях парламентського оборонного комітету дізнавався, про проблеми, які є у підпорядкованій йому галузі.

У центрі — голова комітету народний депутат Володимир Литвин. 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.