На строковій службі він був морським спецпризначенцем. Коли демобілізувався, сказав: «В армію — більше ні ногою». Нелегкою виявилася ноша спецпризначенця.
Але у 2014-му не міг залишатися вдома, рік виконував завдання в районі АТО. У лютому нинішнього року разом з друзями добровольцем прийшов у свою частину. Як і у 2014-му, знову служить снайпером. Що найважливіше у цій професії і як ним стати?

Співрозмовника звати Сергій. З ним цікаво спілкуватися. Грамотний, комунікабельний, патріот своєї країни. Вже вдруге бере участь у бойових діях.

Каже, 24 лютого о п’ятій ранку йому зателефонував кум. Разом воювали у 2014-му. Без зайвих пояснень промовив: «Збирайся, їдемо...». Вони знову прибули у свою частину, ту само, в якій воювали на Донбасі. Спочатку прийшло четверо, потім ще підтягнулися побратими.

З Сергієм познайомила прес-офіцер однієї з військових частин Нацгвардії України Анна Лазуренко. Перед тим вона записала відеосюжет про снайпера, який можна побачити на фейсбук-сторінці частини. Більше інформації дізнався під час розмови з військовим.

З 22 претендентів випробування пройшли двоє

Щоб служити на посаді снайпера, він пройшов необхідне випробування. Каже, з 22 кандидатів відібрали тільки двох.

— Мені вже минуло 30, — розповідає Сергій. — Рівнятися з молодшими було непросто, особливо у фізичній підготовці. Допоміг гарт спецпризначенця. Зате у моральному, психологічному плані мав перевагу над молодими. Хоч що кажи, життєвий досвід багато значить.

Після відбору було навчання у школі снайперів. Отримав хорошу підготовку. Дякую за це інструкторам, які дали багато нових знань, умінь, навичок.

— Якщо хтось із наших читачів також захоче здобути таку професію, що порадите? Куди їм звертатися? — запитую у співрозмовника.

— Одного бажання замало, — каже Сергій. — Навіть уміння влучно стріляти може виявитися недостатньо, аби тебе зарахували у снайпери. Бо снайпер — це не тільки стріляти. Це ще велика витримка, сила волі, вміння бути уважним і спостережливим. Зрештою, це вміння залишатися непомітним для ворога, тобто знати, як надійно маскуватися.

Більше від нас рахують лише артилеристи

До необхідних знань снайпер додає ще одне — знання математики. Снайпери багато рахують. Каже, більше від нас це роблять тільки артилеристи. Без цього не можна працювати з картами. Нині вони не паперові, як раніше, а електронні.

— Снайпер — ключова ланка у підрозділі, — продовжує військовий. — Він надає всебічну допомогу командиру. Від нього багато залежить, і це не просто слова.

Нас вчили працювати у складі підрозділу і самостійно. Все залежить від поставленого завдання. Буває, бачиш в оптику ціль, а стріляти не можна. Тобі дають команду спостерігати й передавати інформацію.

Куди звертатися, щоб стати снайпером? Нині війна, тому у військкомат. Можна скористатися таким варіантом, як це зробив я, — прийшов у ту частину, де служив, де мене вже знають.

Гвинтівка СВД і UAR — це небо і земля

— Снайпер у 2014 році і тепер — у чому відмінність?

— Насамперед у зброї. Тоді я користувався снайперською гвинтівкою Драгунова, як її називають СВД. Тепер у мене інша зброя, вітчизняна. Це — гвинтівка UAR, її виготовляє київська компанія «Зброяр». Не порівняти з СВД. Як кажуть, небо і земля. Відмінність у всьому — у дальності, купчастості, точності стрільби. Краща оптика...

Нині снайпер має тепловізійний приціл, дальномір, карти в електронному вигляді.

Бачу, як армія зробила великі кроки вперед у підготовці та навчанні особового складу, у нас тепер симбіоз української армії і армії НАТО. Маємо нове озброєння натовських стандартів. Вісім років тому ми могли про таке хіба що мріяти. Тому й кажу, що Перемога 100% буде за нами.

— Якщо так, то коли це станеться? Коли, на твою думку, закінчиться війна?

— Раніше я думав, у липні. Бо в цьому місяці у мене день народження (усміхається). Тепер не беруся прогнозувати. Але нітрохи не сумніваюся, що ми переможемо у цій війні.

Помилка — це ризик для життя

— У кожного в армії є своє завдання. Яке воно у снайпера?

— Найважливіше — це виконати те, що тобі доручили, і повернутися живим із завдання. Зазвичай працюємо у парі. Є другий номер, який завжди тобі допоможе у визначенні дистанції, правильному підрахунку балістичних коефіцієнтів, щоб успішно вразити ціль.

— У перші дні війни дехто з наших військових не міг стріляти у ворога. Про це чув від одного з командирів. Молоді хлопці морально не могли пересилити себе вистрелити в живу людину.

— Снайпер стріляє не в людину, снайпер стріляє в ціль, — каже співрозмовник. — Я особисто теж відчував таке у 2014 році. Це справді морально важко. Але коли ти бачиш звірства, які чинить ворог, тоді все змінюється. Мені особисто допоміг колишній досвід служби спецпризначенцем. Там навчали не тільки фізичного гарту, а й морально-психологічного. Неспроста для снайпера дуже важлива витримка, до того ж, у всьому.

— У снайперів є поняття холодного ствола, тобто перший постріл найбільш складний, бо вимагає найбільшої підготовки.

— Справді, є таке, — каже Сергій. — При першому пострілі зазвичай беру приціл трохи вище точки. Майстерність відточується на полігоні, де моделюються різні ситуації стрільби на різні дистанції у різних умовах. Усе дається з досвідом роботи. Теоретичні знання закріплюємо настрілами. Тому щоденні тренування для снайпера є обов’язковими. Адже в роботі не маєш права помилитися. Помилка снайпера — це ризик для життя. Як у сапера.

Після строкової служби Сергій часто повторював, що в армію він більше ні ногою.

Недарма кажуть: ніколи не кажи ніколи, згадує тепер відому фразу.

24 лютого він залишив свою роботу на фірмі, де працював директором з продажу техніки, і добровільно пішов виганяти ворогів з московії, які полізли на нашу землю.

Не відповів тільки на одне запитання

Під час нашого спілкування снайпер не відповів тільки на одне запитання.

Попросив його розповісти про виконання хоча б одного завдання. Після невеликої паузи почув у відповідь:

— Давайте не будемо про це говорити.

На прощання побажав снайперу влучних пострілів і витримки. Звичайно, Перемоги! Він вірить у неї. Шкодує лише про те, що його прогноз не здійснився. Мріяв одночасно святкувати Перемогу і свій день народження у нинішньому році. Тепер хоче, щоб вигнали загарбників раніше липня 2023-го. Нагадаємо, саме у цей літній місяць військовий народився на світ.

Фото надано Анною ЛАЗУРЕНКО.