Про це йдеться у заяві Білого дому, оприлюдненій 23 листопада. «Незважаючи на те, що хоробрий український народ продовжує захищати свою демократію та свободу від жорстокої агресії росії, ми зупиняємося, щоб також вшанувати жертв минулих несправедливостей і жахів, заподіяних Україні», — йдеться у заяві.

«У листопаді вшановують жертв Голодомору — «голодної смерті». Під час свого режиму Йосип Сталін нав’язував Україні жорстку та репресивну політику, включно зі створенням навмисного голоду в 1932—1933 роках, який спричинив загибель мільйонів невинних українських жінок, чоловіків і дітей. Ми вшановуємо всіх загиблих у цій безглуздій трагедії та віддаємо належне стійкості українського народу, який витримав спустошення та тиранію, щоб зрештою створити вільне та демократичне суспільство», — заявив Джо Байден.

Джо Байден ще раз підтвердив непохитну відданість США суверенітету й територіальній цілісності України. «Ми вшановуємо хоробрий український народ, який продовжує мужньо протистояти нападу росії на його демократію», — наголосив президент США.

Тим часом Папа Римський Франциск, виступаючи перед тисячами людей на площі Святого Петра на щотижневій загальній аудієнції, згадав про Голодомор, від якого загинули мільйони українців, повідомляє Радіо Ватикану.

Зокрема Папа Франциск нагадав, що «цієї суботи відзначається річниця страшного Голодомору, штучно спровокованого Сталіним голоду 1932—1933 років».

Він порівняв нинішню війну росії в Україні із «жахливим геноцидом» 1930-х років і закликав молитися за жертв агресії.

«Пам’ятаймо про багатостраждальну Україну... Молімося за жертви цього геноциду, і молімося за численних українців, дітей і жінок, похилих віком, малят, які сьогодні зазнають мучеництва агресії», — сказав Папа.

Раніше Папа Франциск закликав президента рф путіна зупинити «спіраль насильства і смерті» через війну в Україні.