Тато з донечкою у столичному метро під час масованого ракетного обстрілу.

Зокрема, 38 крилатих повітряного базування типів Х-101 та Х-555 із восьми бомбардувальників типу Ту-95МС, 22 «Калібри» з кораблів чорноморського флоту рф, три Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3, шість Х-59 та одну Х-31П з винищувачів Су-35С. Підрозділи протиповітряної оборони України збили понад 60 крилатих ракет рашистів, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний наголосив: «Більш як 60 з понад 70 ракет, що їх противник сьогодні випустив по території України, збито силами і засобами Повітряних сил, протиповітряної оборони Сухопутних військ, розгорнутими мобільними вогневими групами складових Сил оборони.

Дякую військовослужбовцям, які тримають небо над нами! Щира вдячність партнерам за надані системи ППО і ПРО. Разом до Перемоги!».

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у понеділок орки змогли вразити енергооб’єкти лише в Київській, Одеській та Вінницькій областях. І це найбільш «мінімальний» результат обстрілів країни-терориста, починаючи з 10 жовтня цього року.

Перед початком атаки начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що росіяни підняли у повітря аж 14 бомбардувальників типу Ту-95МС. Як зазначають військові експерти, по факту спорядженими ракетами виявилося тільки вісім з них. До того ж рашисти не застосовували Ту-160. Аналітики припускають: це пов’язано зі складнощами передполітної підготовки такого типу стратегічних бомбардувальників.

Своєю чергою британська розвідка помітила, що російська бойова авіація значно знизила активність безпосередньо над Україною. Вона здійснює десятки вильотів на день порівняно із сотнями (по 300 за день) у березні 2022 року.

Причину такої анемії ворожої авіації фахівці вбачають у побоювані «асів» путіна отримати адекватну відповідь від української ППО, а також в «обмеженні льотного часу російських літаків та погіршенні погоди». У звіті зазначається, що, оскільки тактика наземних атак російської армії передусім залежить від візуальної ідентифікації та некерованих боєприпасів, низька активність так званих ВКС рф триватиме й за умов поганої зимової погоди.

Отож наша протиповітряна оборона продемонструвала відмінну результативність під час ракетної атаки рф 5 грудня. Це передусім професійна робота розрахунків ППО, а також наявність на озброєнні ЗСУ сучасних зенітних ракетних комплексів від наших союзників.

Ракетний удар 5 грудня ще раз нагадав про любов кремля до символізму. Диктаторський режим путіна завдав його саме у річницю Будапештського меморандуму, який був підписаний 1994 року та напередодні професійного свята ЗСУ.

Проте нашим захисникам не потрібні прив’язки до дат, аби бити ворога.

Нагадаємо, напередодні масованої ракетної атаки путінців на їхніх військових аеродромах у Рязанській та Саратовській областях трапилася «бавовна».

В Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що українські сили, ймовірно, вдарили по цих російських стратегічних авіабазах, завдавши їм незначної шкоди і продемонструвавши при цьому здатність України вразити російські тилові райони і, можливо, зірвати кампанію москви із завдання ударів по українській інфраструктурі.

А ранок вівторка для росіян почався з атаки безпілотника на військовий аеродром у Курську. За повідомленнями росзмі, «спалахнув нафтонакопичувач». Як дослідили за супутниковими знімками експерти, на цьому летовищі штатно базується 14-й винищувальний авіаполк, який зараз озброєний Су-30СМ. Авіабаза у Курську активно використовується для розміщення штурмовиків Су-25 та вертольотів Ка-52.

Як зазначають фахівці, виведення складу пально-мастильних матеріалів з ладу створює значні труднощі для експлуатації всіх літаків та вертольотів, тобто на певний час може зменшити активність експлуатації всієї авіабази.

А ще цього дня на росії повідомили про успішну атаку безпілотників на нафтобазу російського державного резерву — «Комбінат Слава», що у Брянській області.

Ця зігріваюча тенденція, вочевидь, матиме продовження...