Парламентська хроніка
Ранкове засідання 21 листопада
Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Володимир Рибак привітав присутніх у сесійній залі членів моніторингової місії Європарламенту Пета Кокса та Олександра Квасневського, котрі прибули, щоб на власні очі побачити, як парламент розглядатиме три євроінтеграційні законопроекти: про вибори, про прокуратуру та про лікування засуджених за кордоном.
І перший акорд був обнадійливий — законопроект про внесення змін до виборчого законодавства народні депутати ухвалили в цілому фактично без обговорення. «За» проголосували 365 народних депутатів.
Проте наступне питання — законопроект про лікування засуджених за кордоном — знову стало каменем спотикання на шляху до Європи. Оскільки робоча група так і не напрацювала узгоджений законопроект, то в порядку денному на четвер значилися чотири раніше внесені законопроекти: про внесення змін до статті 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі (автор — Анжеліка Лабунська); про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами (проект Арсенія Яценюка); про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо забезпечення права засуджених на лікування за кордоном (проект Сергія Міщенка) та законопроект Володимира Купчака про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації законодавства про попереднє ув’язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту, осіб, засуджених до позбавлення волі, а також засуджених, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я за межами установ виконання покарань.
Під час обміну думками А. Яценюк («Батьківщина») повідомив, що Юлія Тимошенко звернулася до опозиції із закликом підтримати будь-який закон стосовно надання їй можливості лікування, незалежно від його редакції.
А. Яценюк також запропонував внести до порядку денного ще один підготовлений опозицією законопроект про можливість лікування засуджених за кордоном (автор — Андрій Кожем’якін).
Натомість представник фракції Партії регіонів Володимир Олійник висловив думку, що оскільки робоча група поки що не напрацювала узгодженого документа, то опозиція, виносячи це питання на розгляд парламенту, фактично хоче заблокувати євроінтеграцію.
Після цього Верховна Рада проголосувала за включення до порядку денного ще двох законопроектів, які подали Олег Ляшко (про звільнення Тимошенко від подальшого відбування покарання) та Андрій Кожем’якін (про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації принципу гуманізму при виконанні окремих видів покарань).
Обговорення цих законопроектів було дуже емоційним.
Андрій Кожем’якін, закликавши підтримати поданий ним та низкою колег-опозиціонерів законопроект, зазначив, що «фактично в ньому йдеться не про звільнення, а про переривання терміну відбування покарання». Він також запевнив, що опозиція врахувала чимало пропозицій представників Партії регіонів, а Головне науково-експертне управління Верховної Ради визнало цей законопроект прийнятним. 
Ганна Герман (Партія регіонів) зазначила, що досягти позитивного результату в стінах парламенту можна лише шляхом консенсусу. 
Утім, на думку Віталія Кличка («УДАР»), опозиція вже й так пішла на всі можливі компроміси. 
Цілком очікуваною була позиція комуністів: Петро Симоненко повідомив, що фракція КПУ «у цьому шабаші брати участі не буде».
Наступне голосування показало, що жоден із шести законопроектів не набирає необхідних 226 голосів. Зокрема, законопроект Анжеліки Лабунської підтримали лише 194 народні депутати, законопроект Арсенія Яценюка — 192, Сергія Міщенка — 195, Володимира Купчака — 193, Олега Ляшка — 190, Андрія Кожем’якіна — 195.
Після провального голосування Ірина Геращенко («УДАР») запропонувала Президенту Віктору Януковичу, щоб група з питань помилування негайно розглянула звернення представників Європарламенту Кокса та Квасневського і 173 народних депутатів про помилування Юлії Тимошенко. «Це звернення не фізичних осіб, це звернення мільйонів громадян, це звернення 28 європейських країн та 500 мільйонів європейців», — сказала вона.
Після цього Арсеній Яценюк передав главі парламенту проект указу Президента України про помилування Юлії Тимошенко. «Нехай Президент підписує указ і не боїться того, що його політичний опонент вийде на свободу», — сказав він.
Натомість Володимир Олійник (Партія регіонів) закликав опозицію продовжувати пошук компромісу в межах створеної парламентом робочої групи.
Після цього Володимир Рибак запропонував голові робочої групи Геннадію Васильєву продовжити розробку узгодженого варіанта законопроекту про лікування засуджених за кордоном.
Так само Верховна Рада виявилася не готовою до ухвалення законопроекту про прокуратуру, оскільки профільний комітет ще не подав до нього порівняльної таблиці. Як зазначив Віталій Журавський (Партія регіонів), оскільки народним депутатам досі не роздано таблиці з більш як 600 поправками, то комітет має продовжити роботу над цим документом.
Тож хоч представники опозиції і заявили, що відмовляються від власних поправок та готові проголосувати в цілому за законопроект про прокуратуру в поданій Президентом редакції, глава парламенту оголосив перерву в засіданні та запросив лідерів фракцій на нараду.
Після завершення перерви було повідомлено, що Верховна Рада планує у п’ятницю повернутися до розгляду двох так і не ухвалених в четвер євроінтеграційних законопроектів. У зв’язку з цим А. Яценюк заявив, що «до розгляду цих двох законопроектів опозиція не голосуватиме за жодне питання порядку денного».
Як наслідок — законопроект про ратифікацію Меморандуму України із Євросоюзом щодо надання нашій державі макрофінансової допомоги в сумі до 610 мільйонів євро на голосування вирішили не ставити.
Із днем народження цього дня вітали Ярослава Гінку, Костянтина Гузенка та Наталію Новак.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Пам’ять
На початку засідання народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 років.
ЦИТАТА
Народний депутат Сергій Міщенко: «Зараз ми голосуватимемо не за законопроекти — ми голосуватимемо за ключі до європейських дверей».
ДОСЛІВНО
Володимир Олійник: «Припиніть влаштовувати шабаш у Верховній Раді. Не ставте крапку на євроінтеграції. Не радійте з того, що ми не прийняли сьогодні рішення. Зберігаймо можливість прийняття такого рішення на найближчий час».
Юрій Мірошниченко, Андрій Пінчук.
Ян Томбінський, Олександр Квасневський, Пет Кокс.