Розробки та шляхи реалізації регіональних програм запобігання і протидії корупції обговорювали під час круглого столу в профільному комітеті Верховної Ради. Зокрема, заступник голови комітету Віталій Ярема наголосив, що сьогодні реальна корупціогенність свідчить про суттєві прогалини як у законодавчому забезпеченні загальнодержавної діяльності у сфері запобігання і протидії корупції, так і у практичній реалізації визначених законом антикорупційних приписів.

Парламентарій також зазначив, що наша держава з 1998 року не може увійти навіть до першої сотні антикорупційного рейтингу.

У свою чергу, народний депутат Микола Джига вважає, що органам місцевого самоврядування потрібно повернути повноваження для контролю. «Коли я працював головою облдержадміністрації у Вінницькій області, було виявлено 76 тисяч гектарів необлікованої землі, а це тіньові кошти. Основою корупції є тіньова економіка. Вона зашкалює, тому що у нас недосконалий державний механізм, який контролює і веде боротьбу з різними правопорушеннями», — розповів він.

Народний депутат Юрій Дерев’янко нагадав про існування Національної антикорупційної стратегії на 2011—2015 роки. «Вже майже закінчився 2013 рік, а зрушень не відчувається. Це стосується як загальнодержавного рівня, де, зокрема, в сфері державних закупівель ситуація різко погіршилась, так і місцевого рівня», — сказав парламентарій.

Сьогодні, за його словами, Верховна Рада не прийняла жодного законопроекту, який би чітко регулював ієрархію нормативно-правових актів. Відчувається, що цей процес гальмується. Також досі не створено незалежний антикорупційний орган. В цьому, вважає він, так само немає політичної волі. 

А ще, підкреслив Ю. Дерев’янко, немає достатньої відкритості в роботі органів місцевого самоврядування. 

Голова Всеукраїнської спеціальної колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Юрій Лавренюк зазначив, що згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів від 18 листопада 2012 року центральним органам виконавчої влади та обласним державним адміністраціям було доручено розробити та впровадити Регіональні програми запобігання і протидії корупції. Термін виконання Розпорядження завершився ще у грудні минулого року.

За його словами, лише 11 областей розробили та прийняли відповідні програми, але 10 з них потребують доповнення і переробки, з подальшим затвердження змін. Решта, а це 16 територіальних одиниць, або ще не прийняли розроблені ними програми, або знівелювали розпорядження Кабміну, включивши лише розділ «Запобігання та протидія корупції» до Комплексних правоохоронних програм або програм забезпечення громадської безпеки, які по своїй суті мають інші мету, цілі та завдання. Декілька областей взагалі не розробили навіть проекти вказаних програм. Юрій Лавренюк переконаний, що нині деякі обласні державні адміністрації чинять незрозумілий спротив у напрямку прийняття програм чи то з причини   недостатньої обізнаності, чи то через особисту зацікавленість у навмисному гальмуванні цього питання.

На знімку: член Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Дерев’янко, заступник голови комітету Віталій Ярема під час засідання комітету.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.