24 лютого 2022-го не виїхав додому, а залишився на Житомирщині. Планує жити та працювати тут до кінця війни. Жак Лебе вважає себе противником путіна.

Щодня записує документальне відео, викладає свої думки про війну у Фейсбуці. У Франції та Європі його добре знають — він співпрацює з 11 світовими телеканалами, 30 французькими, маючи майже 18 мільйонів слухачів. Жакі незалежний в оцінках, адже не працює офіційно на жоден ЗМІ.

Він військовий репортер, однак розповідає телеглядачам про життя цивільних в умовах збройної агресії.

Для своїх відео знаходить родичів загиблих військових та цивільних, відвідав Бучу, Ірпінь, Бородянку, об’їхав північ Житомирщини.

В експедиціях не лише спілкується з людьми, а й робить багато знімків, які використовує на персональних фотовиставках.

Фіксує на камеру наслідки руйнувань після обстрілів на Житомирщині. Планує з камерою та фотоапаратом об’їхати всю Україну. Вже зняв більш як 60 відео. Вони стануть основою для нового документального фільму про війну.

Жакі Леба також їздить світом, розповідаючи про Україну. Показує відзняті під час війни фрагменти майбутнього документального фільму, а потім годину-півтори розмовляє з публікою. Глядачі дуже емоційно сприймають це, плачуть.

Адже телебачення не в змозі повністю передати ситуацію в Україні, а люди прагнуть знати більше, у живому спілкуванні. Режисер провів уже 14 зустрічей за кордоном у квітні, червні та вересні.

У січні месьє Леба виступатиме перед французькою публікою, а в Нормандії протягом тижня експонуватиметься його виставка з 45 робіт.

У лютому їде з виступами до Канади, а потім — до Ізраїлю. Усе це робить за власний кошт. На 24 лютого, у річницю від початку повномасштабної війни, Жакі Леба вже має запрошення для низки включень на різних каналах.

Житомир.
Фото автора.