Дресировані пацюки «вступили» на службу до поліції Нідерландів, де вони займатимуться винюхуванням слідів злочинів. Фахівці, залучені голландською поліцією, навчили тварин ідентифікувати певні запахи.
У принципі, такі самі можливості мають і навчені службові собаки, але в пацюків, у порівнянні із собаками, є низка безперечних переваг, щоправда, і недоліків також. Наприклад, пацюки виявилися дуже здібними учнями, їм потрібно всього 10—15 днів, щоб навчитися розпізнавати певний запах. Пацюки набагато менші за розмірами, їх простіше утримувати, годувати й не треба вигулювати по кілька разів на день. Однак, незважаючи на те, що пацюки мають гарну нюхальну здатність, вони ніколи не зможуть повністю замінити службових собак. Відомо, що пацюки — надзвичайно розумні й обережні тварини, які що є сили намагаються уникнути виникнення небезпечних для них ситуацій. Тому практично неможливо змусити пацюка провести самостійне обстеження приміщення, як це роблять собаки. Замість цього поліцейські приносять предмети, наприклад, одяг, на яких містяться сліди злочину, до кліток з пацюками на аналіз.
Поки що в поліції Роттердама «служить» невеличкий загін пацюків-детективів. Свої імена вони отримали на честь літературних героїв-детективів —Дерик, Томсон, Томпсон, Магнум і Пуаро. Найвищий результат показує пацюк на ім’я Дерик, точність визначення ним різноманітних запахів становить 98,8 відсотка, що значно перевищує показники аналітичного обладнання, яке використовує поліція.
На жаль, «свідчення» пацюків не враховують у суді. Основне завдання, яке вирішують за допомогою цих тварин, — проведення швидкого попереднього дізнання.
За повідомленням www.daіlytechіnfo.org.
Мал. Миколи КАПУСТИ.