У Національній бібліотеці України для дітей стартував новий проект «Камуфляж», у рамках якого плануються зустрічі читачів з військовослужбовцями, волонтерами, медиками, рятувальниками, тими, хто своєю звитягою і працею наближає нашу Перемогу та інвестує свій час і зусилля в розв’язання суспільних проблем. 

На першу зустріч з малечею прийшов пес Барон. За щасливим вилянням хвостом цього кудлатого чотирилапого улюбленця — титанічна робота рятувальника. Спілкуватися з читачами і почесними гостями з Офісу Президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти Барону допомагала представниця зоозахисної організації UAnimals Олена Біла (на знімку).

Вона розповіла дітям про діяльність організації в минулому році, про тисячі врятованих на прифронтових та окупованих територіях тварин, визначальну роль Барона-психолога у цих рятувальних операціях.

UAnimals пропагує гуманне ставлення до тварин, їхній захист від експлуатації та знущань. За останні роки активістам вдалося заборонити виступи тварин у цирках у двох десятках міст, домовитися про відмову від натурального хутра з дизайнерами, а також домогтися прийняття кількох важливих зоозахисних законів.

З 24 лютого 2022 року головні зусилля UAnimals зосереджено на порятунку тварин, які постраждали від війни: фінансовій підтримці притулків, забезпеченні тварин кормом, допомозі у відбудові притулків, постраждалих від обстрілів, евакуації тварин в інші країни чи в безпечніші місця в Україні.

Діти, які завітали на зустріч, не лише багато розпитували про те, як працюють собаки-рятувальники, а й самі демонстрували знання про Барона і його рятувальну місію.

Цього дня діяльність Благодійного фонду «Вільні люди. Україна» презентувала його президент, волонтер Олеся Петрук. Фонд надає допомогу ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам цивільного захисту, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам, які забезпечують національну безпеку і оборону. Крім цього, фонд постійно допомагає військовим, учасникам бойових дій, які зазнали поранень та проходять лікування в медичних закладах, реабілітаційних центрах і потребують підтримки, родинам учасників бойових дій, медичним закладам та установам соціального захисту, де проходять лікування та реабілітацію учасники бойових дій.

Яскравим був виступ і В’ячеслава Купрієнка. Письменник, волонтер, бард виконав під гітару кілька власних пісень, присвячених історичним подіям та презентував дітям свою нову книжку «Мишаськів догоридриг».

«В умовах війни, постійних повітряних тривог знімати дитячу тривожність, давати справжню духовну поживу і дарувати радість, як ніхто інший, здатна хороша сучасна книжка для дітей. Я щасливий, що вдалося написати «Мишаськів догоридриг», здатний викликати позитивні емоції та щиру дитячу усмішку», — зазначив автор.

Фото надано автором.