Про це інформує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Проект стартував у вересні 2022 року й нині виплати на визволених територіях тривають. Так, станом на 26 січня 2023-го включно допомогу готівкою у розмірі 1200 гривень від Товариства Червоного Хреста України отримали понад 93 тисячі громадян на ДОТ Харківської, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Крім того, за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції вже виплачено допомогу в розмірі 2200 гривень понад 37 тисячам осіб, що проживають на звільнених територіях Харківщини, Херсонщини й Донеччини.

Міжнародні донори планують і надалі надавати готівкову підтримку, щоб охопити якомога більшу кількість громадян, які пережили окупацію та залишаються на деокупованих територіях.

Тим часом до виконання суспільно корисних робіт у рамках проекту «Армія відновлення» вже долучилося майже 5 тисяч безробітних.

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

«На сьогодні до «Армії відновлення» залучено майже 5 тисяч безробітних у 10 областях України. Ці люди отримують за виконання суспільно корисних робіт оплату в розмірі 6700 грн, що більше, ніж середня виплата допомоги з безробіття. Тож участь у цій програмі є вигідною для безробітних. Минулого року держава профінансувала виконання таких робіт на 29 млн грн. У 2023 році на це передбачено 104 млн грн. Тож закликаємо регіони активно користуватися можливістю щодо організації робіт з відновлення», — сказала Тетяна Бережна.

За словами посадовиці, перелік суспільно корисних робіт, що здійснюються в конкретному регіоні, залежить від його потреб. Безробітні можуть бути залучені до виконання робіт оборонного характеру, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Це може бути облаштування та укріплення блокпостів, вирубка дерев для формування окопів, заготівля дров для військових та населення, розбір завалів та відновлення житлових будинків, пошкоджених у результаті бойових дій, розвантаження та фасування гуманітарної допомоги, приготування їжі військовим, плетіння маскувальних сіток. Лідерами в залученні безробітних до суспільно корисної праці є Полтавська область — 1418 осіб, Сумська — 980 осіб, Київська — майже 900 осіб.

За рік дії рішення уряду щодо встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети українці зменшили їх використання на 40—90% та більш ніж удвічі збільшили використання біорозкладних.

Про це повідомив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін за результатами аналізу інформації, наданої Асоціацією рітейлерів України.

«Рішення уряду, яким було встановлено мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети, за рік дало істотний результат — українці скоротили придбання таких пакетів на 40—90% залежно від їхніх видів. І дедалі частіше використовують біорозкладні, які не забруднюють довкілля. Зокрема, в деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли у 13—15 разів», — зазначив посадовець.

Насамкінець інформація від Пенсійного фонду України. Фінансування та виплату пенсій, житлових субсидій та пільг завершено. У січні профінансовано: на пенсійні виплати — 50,4 млрд грн, на виплату житлових субсидій та пільг — 3,9 млрд грн. Станом на 27 січня на страхові виплати профінансовано 1882,5 млн грн, у тому числі 982,1 млн грн — на оплату лікарняних. У січні надано 764 тис. послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України.

Підсумовував Віктор БОНДАР.