«Ми говоримо не про тимчасові рішення, а про зміну підходів, будівництво та розвиток децентралізованої генерації, якісну відбудову та захист мереж розподілу», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Водночас питання швидкої відбудови енергосистеми, а також фінансування дефіциту бюджету було одним із ключових і під час обговорення у форматі «фінансового Рамштайну». «Цьогоріч потрібно профінансувати величезний дефіцит бюджету в розмірі майже 38 мільярдів доларів. Ще 17 мільярдів доларів цього року необхідно для швидкого відновлення енергетики, гуманітарного розмінування, відбудови житла, критичної та соціальної інфраструктури», — повідомив глава уряду, зауваживши, що також триває розробка довгострокової стратегії відновлення.

За словами прем’єра, одну з ключових ролей у цій стратегії буде відігравати Організація економічного співробітництва та розвитку, яка допомагала втілювати План Маршалла для відбудови Європи після Другої світової війни.

З цією метою Кабмін підтримав та подав на розгляд Верховної Ради законопроект про ратифікацію Угоди між урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо привілеїв, імунітетів та пільг, наданих Організації та Офісу Організації в Україні». Цей проект закону, зокрема, дасть змогу створити Офіс ОЕСР в Україні, який після набуття нашою державою членства в організації діятиме на постійній основі.

«Ми передали заявку про вступ до організації ще влітку минулого року. Півтора місяця тому ми домовилися з головою ОЕСР Матіасом Корманом про відкриття офісу в Києві. Тепер робимо крок із нашого боку, щоб утілити цю домовленість. Чому це так важливо? Бо ми формуємо велику коаліцію з країн та організацій, щоб якомога якісніше та швидше реалізувати План відновлення України», — зазначив 
Д. Шмигаль.

Кабмін затвердив постанову, яка передбачає розширення джерел фінансування програми єРобота. «У Національному банку України створено спеціальний рахунок «Фонд відновлення та трансформації економіки». Ми пропонуємо використовувати кошти з цього рахунку для надання грантів на переробку в межах програми єРобота. Завдяки цьому будуть створені та розширені десятки переробних підприємств та створені тисячі нових робочих місць», — зазначив прем’єр, наголосивши на важливості продовження та розширення програми підтримки малого і середнього бізнесу, в тому числі щодо надання безповоротних грантів на переробку в межах програми єРобота, що дасть можливість створити тисячі нових робочих місць. «За даними соціологічних опитувань, понад 60 відсотків українців хочуть мати власний бізнес, і вже понад 2 тисячі бізнесів по всій країні були створені саме завдяки цій програмі», — повідомив Д. Шмигаль.

На виконання рішення РНБО уряд схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин. «Народні депутати, урядовці, представники місцевої влади, прокурори, судді та багато інших посадовців можуть перетинати державний кордон на підставі службового відрядження. Виїхати за кордон для переговорів, для лікування, для догляду за неповнолітніми дітьми можна. Кататися на відпочинок — ні», — сказав прем’єр, зауваживши, що, на жаль, є ті, хто на дванадцятому місяці повномасштабної війни не зрозумів цих базових речей.

Постанова передбачає, що на підставі окремого рішення голови Державної прикордонної служби України можливий виїзд за кордон у разі смерті членів сімей, а також врегульовує порядок виїзду військовослужбовців, який здійснюватиметься на підставі рішення міністра оборони чи іншого керівника для виконання завдань у сфері безпеки та оборони.