Круглий стіл «Дитяча книга в Україні», який відбувся у Національній бібліотеці України для дітей за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики, став майданчиком, на якому письменники, видавці, книгорозповсюджувачі, бібліотекарі і читачі говорили про те, як навчити дітей любити книгу та як забезпечити право школярів і дошколят на доступ до якісної літератури (на знімку). З метою популяризації друкованого слова учасники форуму, у якому зокрема і в онлайн-форматі взяли участь майже 200 фахівців та експертів, запропонували запровадити День та Рік дитячої літератури в Україні й ухвалили рішення оголосити Днем дитячої літератури 30 січня, а Роком дитячої літератури — 2024-й.

Дата вибрана не випадково. 30 січня 1930 року народився визначний майстер слова, один з найпопулярніших у світі дитячих письменників Всеволод Нестайко. На його честь заснована премія. На форумі було оголошено другого лауреата престижної премії — ним став Віталій Запека з книжкою «Полінка». Нині автор популярного твору зі зброєю в руках у лавах ЗСУ захищає Україну від рашистів.

«Громадська ініціатива щодо наповнення календаря ще однією гарною датою — Днем дитячої книги в Україні — надзвичайно актуальна, — зазначив під час круглого столу перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. — Є речі, які навіть в умовах війни відкладати і переносити не можна. Серед них — увага до дітей, турбота про їхній розвиток».

Письменниця Леся Воронина, приєднавшись до обговорення з Вроцлава, розповіла, як українська книга допомагає підтримувати зв’язок дітей, вимушених біженців, з Батьківщиною, формує та зберігає національну ідентичність.

Учасники форуму говорили і про проблеми українського книговидання. Президент громадської спілки «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів» Олександр Афонін зазначив, що у 2022 році було видано лише 800 назв дитячих книжок сумарним накладом 1,5 млн примірників. Це в рази менше, ніж у попередні роки. Крім того, наголосив експерт, дитяча книжка здорожчала щонайменше удвічі, а купівельна спроможність населення знизилася.

«Найголовніший ресурс держави — це люди, а освічена, розумна, мудра і вільна людина починається з книги», — каже Олександр Афонін. Утім, за його словами, велику проблему нині становить відсутність видань нових сучасних підручників, що знижує інтелектуальну планку молодого покоління.

Думку експерта поділяє і письменник Анатолій Качан, котрий зазначив, що у шкільній програмі є багато низькопробних творів, у яких учні «не можуть знайти правильні орієнтири та опору у житті».

Під час круглого столу голова Київського осередку Національної спілки письменників України Марія Морозенко порушила питання про необхідність осучаснення та підняття престижу державної премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей.

З метою реалізації громадської ініціативи щодо оголошення 30 січня Днем дитячої літератури, а 2024-й — Роком дитячої книги в Україні, що на думку генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Алли Гордієнко сприятиме розвитку дитячого читання і промоції української книги, учасники форуму запропонували розробити та прийняти до кінця цього року загальнодержавну програму підтримки літератури для молоді. Серед програмних заходів планується видання антології українських дитячих творів, промоція українських авторів за кордоном, зокрема шляхом надання грантів на переклади видань іншими мовами, поширення соціальної реклами на тему читання. Йдеться і про державну підтримку екранізації повістей чи пригодницьких романів для юнацтва кращих вітчизняних письменників. Серед пропозицій — надання сертифікатів дітям при народженні та досягненні ними 14-річного віку на придбання дитячих книжок; надання грантів на підтримку книговидання й ілюстрування творів; закупівлю книжок для поповнення бібліотечних фондів і з державного, і з місцевих бюджетів; створення програмного забезпечення для видання електронних книжок з дотриманням авторського права та механізмом захисту від несанкціонованого копіювання; оновлення матеріально-технічної бази книгозбірень; встановлення мораторію на закриття дитячих бібліотек.

Учасники круглого столу також виступили з ініціативою створення Асоціації творців дитячої літератури.

Фото надано автором.