Парламентська хроніка

Ранкове засідання 20 листопада
 
Верховна Рада відправила на повторне перше читання проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо впорядкування проведення перевірок. Як зауважив автор проекту Григорій Смітюх (ПР), необхідно змінювати підхід до взаємовідносин між державою та підприємцями. Адже нині в нас надважкі умови для діяльності бізнесменів. «За великим рахунком, у нас дуже багато перевіряючих органів», — зазначив він. 
Як приклад депутат навів аграрного виробника «Нібулон», який працює не лише в нашій країні, а й за її межами. «Цю організацію тільки впродовж минулого року різні органи перевіряли 533 рази. Цього року — 414 разів», — наголосив він. Тоді як, скажімо, в Німеччині такі взаємини вибудовуються за формулою: якщо підприємство регулярно звітує, вчасно сплачує податки, то його перевіряють лише раз на 10 років.
Тож у своєму законопроекті депутат пропонував, зокрема, зменшити кількість перевірок щодо двох категорій підприємств — промислового та аграрного секторів. «Якщо ці підприємства вчасно сплачують податки, не зменшують відрахування до соціальних та інших фондів, то вони можуть бути перевірені раз на п’ять років», — зауважив депутат. Водночас органам Державної податкової служби забороняється проводити будь-які перевірки на підставі анонімних заяв, скарг та інших звернень і необґрунтованої інформації.
Підтримувати необхідний для бізнесу і країни загалом законопроект були згодні представники більшості фракцій. Дехто зауважував навіть, що його можна ухвалювати не лише в першому читанні, а й у цілому як закон. Водночас обранці висловлювали занепокоєння тим фактом, що голосів присутніх у сесійній залі депутатів не вистачить для його ухвалення. З огляду на це, пропонували перенести голосування на четвер. Сам автор Г. Смітюх запропонував ухвалити рішення щодо повернення проекту на повторне перше читання. Урешті, за основу документ підтримали лише 135 народних депутатів. Натомість сесія ухвалила (230 «за») рішення повернути проект на доопрацювання.
Також сесія відхилила проект закону про внесення змін до Закону «Про електроенергетику» (щодо поліпшення становища споживачів та постачальників електричної енергії). Автор документа Олександр Мирний («Свобода») назвав проект кроком назустріч малому, середньому та великому бізнесу. 
А зранку робота парламенту мало не була зірвана через постанову про відзначення 230-річчя заснування міста Севастополя. Раніше депутати домовилися підтримати всі постанови щодо відзначення пам’ятних дат без обговорення. Однак розгляд першого ж питання зруйнував ці домовленості. 
Пристрасті в сесійній залі вгамувалися не одразу. Із 13 постанов ухвалено було лише п’ять. Зокрема, про відзначення 100-річчя з дня народження Євгена Березняка, 125-річчя з дня народження Остапа Вишні та 170-річчя від дня народження Іллі Рєпіна.
На початку ранкового засідання Ігор Мірошниченко («Свобода») привернув увагу до ситуації, що склалася в Іванкові Київської області. «Голова облдержадміністрації Микола Присяжнюк, намагаючись освоїти кошти ЄБРР, збирається побудувати там теплову електростанцію на біологічному паливі. А точніше кажучи, на сировині з Чорнобильського лісу. Громада Іванкова не один місяць воює з селищною радою, облдержадміністрацією, щоб не допустити такого будівництва. Але поки що її не чують», — заявив він. Хоча, за його словами, відповідно до ст. 16 закону про правовий режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, будівництво нових та розширення діючих підприємств, безпосередньо не пов’язаних із забезпеченням геологічного, соціального захисту населення, забороняється.
«Попри всі звіти, що це справді буде екологічна катастрофа і радіоактивні речовини буде рознесено по всій Київській області, селищна рада продовжує посилено наполягати на будівництві ТЕЦ», — наголосив він.
Варто зазначити, що на свої робочі місця до ложі преси журналістам довелося проходити через додатковий пост охорони. До таких дій у парламенті вдалися після того, як напередодні помічник одного з народних депутатів розкидав з ложі преси в сесійну залу листівки зі світлинами екс-прем’єра Юлії Тимошенко й написом «Юлі — волю». Помічників депутатів у ложу преси не пускали.
Із днем народження цього дня вітали народних депутатів Віталія Калюжного (ПР) та Сергія Кацубу (ПР).
 
Цифра
 
В Україні 70 органів мають право проводити перевірки підприємств. У 44 із них є право зупиняти діяльність цих підприємств. За 2012 рік з тієї чи іншої причини діяльність підприємств було зупинено 154 тисячі разів.
 
Віктор Тихонов, Дмитро Добкін (у центрі).
 
Микола Мартиненко та Олександр Турчинов (у центрі).
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.