Вечірнє засідання 19 листопада

Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про внесення зміни до статті 7 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням». Цим законопроектом так звана декретна відпустка — період відпустки з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — зараховуватиметься до страхового стажу жінки.

Законом внесено до страхового стажу період перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як період, за який сплачено єдиний внесок, виходячи з мінімального розміру страхового внеску.

Доповідач, заступник міністра соціальної політики В’ячеслав Коломієць, зауважив, що наразі період декретної відпустки зараховується до страхового стажу лише за двома видами соціального страхування: на випадок безробіття (без сплати внесків на цей вид страхування) та пенсійного (зі сплатою таких внесків). Законопроектом, ураховуючи численні звернення молодих мам та з метою підвищення їх соціальних гарантій, пропонується поновити норму, що діяла до січня 2011 року, та зараховувати до страхового стажу період відпустки з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Співдоповідач від Комітету з питань соціальної політики та праці Людмила Денісова відзначила, що виключення періоду декретної відпустки зі страхового стажу призвело до того, що півмільйона жінок, які доглядали за дитиною, втрачали страховий стаж. Під час обговорення законопроект підтримали представники всіх фракцій і за його ухвалення у другому читанні та в цілому проголосували 275 депутатів.

У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин. 

У першому читанні також прийнято проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про чинних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців до Єдиного державного реєстру. 

У другому читанні та в цілому прийнято і проекти законів про внесення змін до додатків №3 та №7 до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо зміни назви субвенції), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння і про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо строків укладення контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров’я).

Верховна Рада також прийняла постанову «Про Рекомендації парламентських слухань «Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні» та низку постанов із відзначення ювілейних дат