Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович на засіданні уряду.

За словами міністерки, зроблено важливий крок на шляху практичної реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери. Створено базові елементи, що забезпечують її життєздатність та дають змогу виконувати завдання з централізації, автоматизації та уніфікації ділових процесів соціальної сфери. Забезпечено інформаційну взаємодію ЄІССС з ключовими державними інформаційними системами.

Оксана Жолнович наголосила, що під час війни питання цифровізації соціальної сфери в масштабах усієї країни набули особливої актуальності. Це, по суті, питання пошуку ефективних інструментів взаємодії держави та громадянина, коли отримання соціальних послуг, допомог і пільг стає критично важливим для найбільш вразливих верств населення.

Саме автоматизація усіх ділових процесів, пов'язаних із наданням будь-яких видів соціальної підтримки, значно спростила і скоротила у часі одержання соціальних виплат та послуг для громадян. За таких умов також не лишається місця помилкам через так званий людський фактор та нівелюються корупційні ризики.

Результати реалізації експериментального проекту:

- проведено первинне наповнення Єдиного соціального реєстру шляхом міграції даних зі старих систем. На базі реєстру було реалізовано систему верифікації заявок на грошову допомогу від міжнародних організацій, які були подані через платформу єДопомога;

- реалізовано централізоване призначення, нарахування та виплати допомоги на проживання ВПО;

- забезпечено можливість подання в застосунку та на порталі Дія звернень щодо отримання довідки про взяття на облік, отримання допомоги та зміни адреси ВПО, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; допомоги на дітей одиноким матерям; допомоги при усиновленні дитини; допомоги на хворих дітей та субсидій; про реєстрацію кандидата в усиновлювачі.

Довідково

Розробка ЄІССС забезпечувалась за рахунок коштів міжнародної допомоги за підтримки TAPAS, "Фонд Східна Європа", БО "Партнерство кожній дитині" та представництвом Всесвітньої продовольчої програми ООН, інформує прес-служба Міністерства соціальної політики.

"Голос України".