Новий сорт троянди «power and beauty» («сила і краса») презентовано в Донецьку. Перші кілька кущів передав шахтарській столиці селекціонер із Нідерландів Пітер Кокс. За його словами, рослини відзначаються підвищеною витривалістю до морозу й посухи.

— Розведення троянд для мене — й наука, й мистецтво. Пишаюся, що представляю нашу першу троянду в новій лінії селекції. Квітка має яскравий червоний колір та близько сотні пелюсток і сильний приємний аромат. Гадаю, ми знайшли гени стресостійкості. Я бачив у вас у парку багато красивих троянд і гадаю, що новий сорт — це крок до зміцнення наших дружніх відносин, — сказав селекціонер.

Робота над садовою квіткою тривала і в лабораторії, і на випробних полях в рамках дослідницького проекту за підтримки рослинницького факультету Вагенінгенського університету. Під час досліджень селекціонери розробили систему молекулярних маркерів і першими визначили маркери гена морозостійкості. Нова троянда стала поєднанням ноу-хау голландських колекціонерів і бажання мешканців Донецька зробити своє місто красивішим, зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхаувер: «Здається, ми заражені однією пристрастю — пристрастю до квітів. Саме квіти в усьому світі є засобом спілкування між людьми. Через них ми можемо висловити те, що дуже важливе для нас».

Сто кущів троянд будуть готові до посадки наступної весни. «На території нашого міста їх росте понад 150 різноманітних сортів. Ми знайдемо гідне місце, щоб навесні разом із нашими голландськими партнерами висадити квіти і тестувати їх на наших територіях», — запевнив начальник головного управління благоустрою і комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов.

Презентація нової троянди відбулася перед початком квіткового шоу, де десять голландських компаній представили квіти і декоративний матеріал, а відомі флористи Жаклін Бурма і Клаас Дейкстра дали майстер-клас для українських колег. Загалом у шоу було задіяно близько 4,5 тисячі різноманітних рослин. І це не лише звичні троянди, гербери, хризантеми, антуріум, гортензії тощо. Серед останніх тенденцій флористики — створення композицій із різних квітів одного кольору: білого, червоного, помаранчевого. У моді — польові квіти, гілки дерев і навіть городина. Клаас Дейкстра показав букет, оздоблений різнокольоровими помпонами, сплетених уручну, а Жаклін Бурма запропонувала поєднувати садові квіти зі стеблами кропу чи маленькими яблучками, прикрашати квітами сумки та одяг. На думку голландців, декором у букеті може стати будь-яка річ: від обрізків до керамічних фігурок.

Водночас представники фірм-постачальників квітів зізнавалися: смаки українських споживачів не підвладні флористичній моді. Найбільшим попитом у нас користуються троянди на довгому стеблі, хризантеми та орхідеї.

 

Пітер Кокс (ліворуч) передає Костянтину Савінову кущ троянди нового сорту.

Фото автора.