Цю сумну звістку оприлюднив Президент Володимир Зеленський, який особисто вручив добровольцю в 2021 році орден «Золота Зірка». Боєць став першим добровольцем, який прижиттєво отримав високе звання Героя України.

«Командир «Вовків Да Вінчі» загинув зі зброєю в руках, першим ідучи в бій. Жив і загинув як Герой, — написали побратими з 1-ї окремої штурмової роти ДУК «Правий сектор» Збройних Сил. — Ми завжди йшли за Дмитром у бій. Він був для нас найкращим командиром, побратимом, лідером і взірцевим націоналістом».

Дмитру Коцюбайлу було 27. Уродженець села Задністрянське Бурштинської міської територіальної громади. Активний учасник Революції Гідності, юнак добровольцем вирушив у зону АТО ще навесні 2014 року. Він воював за Покровськ, Піски, Савур-Могилу, дістав тяжке поранення під час танкового обстрілу. У 21 рік став наймолодшим командиром роти, очоливши 1-шу штурмову роту ДУК «Правий сектор». Згодом був призначений командиром 1-ї окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі» ДУК ПС, яка переформатована в батальйон.

«Знайшла світлину з Авдіївки за 2016 рік, — написала в соціальній мережі волонтерка з міста Городенки Світлана Кульчицька. — Ми з благодійною допомогою приїхали до побратимів-добровольців з «Правого сектору». Серед бійців був Дмитро Коцюбайло, якому тоді було лише 20. Дуже боляче... Вічна і світла пам’ять, дорогий друже...».

Прощання з легендарним Дмитром Коцюбайлом відбулося у селі Бовшів Бурштинської ТГ 9 березня спочатку в місцевому Будинку культури, опісля — в церкві. Поховання заплановано на 10 березня у Києві.

«Я дуже хотів би, щоб через 100 років діти в українських (і не тільки) школах на запитання, хто такий Да Вінчі, відповідали десь таке: «Уточніть питання. Ви про Леонардо з Флоренції? То це науковець-винахідник епохи Відродження, відомий насамперед як художник і творець Джоконди. А якщо ви про Дмитра з Галичини, то це Герой роzzійсько-української війни, який хотів теж стати художником, але став відомим як Боєць і один із творців Перемоги України», — написав у соціальній мережі ветеран ЗСУ, радник міського голови Івано-Франківська Мирон Дмитрик.
Героя України Дмитра Коцюбайла сьогодні поховають у Києві.

Івано-Франківська область.