Організувала дискусію французька депутатка Анн Женете. Вона є однією з ініціаторок проєкту парламентської Резолюції щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом. Національні Збори Франції розглядатимуть цей проєкт наступного тижня.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала французьким колегам за надзвичайно важливу ініціативу - визнати страшний, вчинений радянською владою Голодомор в Україні геноцидом українського народу. «Чи можете ви уявити 4 мільйони трупів – цю страшну кількість смертей? Чи можете ви собі уявити стан, до якого довели українських жінок, що деякі з них збожеволіли і їли своїх дітей? Ви бачили наших матерів, які рятують свої родини під російськими бомбами зараз. Багато цих жінок уже понад рік живуть поруч із вами. Це такі самі жінки, як французькі, які понад усе люблять своїх дітей. То що ж мало статися, аби вони пішли на таке? Мав статися геноцид, який Москва організувала в Україні», - сказала голова Комітету.

Вона зауважила, що світ ніколи не зрозуміє нинішньої війни, якщо не знатиме історію тих двох найстрашніших років для України - 1932-1933-го. Голодомор спричинив не тільки фізичну смерть мільйонів. Він мав назавжди зламати опір українців. Тоді, у 1932-1933-му світ заплющив очі на геноцид посеред Європи. Він купував дешеве зерно в комуністів і не хотів сваритися з СРСР. У 2022 світ купував російський газ і нафту, і Путін був упевнений, що світ змовчить так само. «Його віра в безкарність була б не такою сильною, якби світ засудив Голодомор і визнав його геноцидом, вказавши на злочинців. Але світова спільнота продовжувала вірити в російські казки, які підтримували корисні ідіоти і корумповані спікери. Так творилася і далі твориться паралельна реальність для того, аби зруйнувати наш спосіб життя, аби зробити насильство нормою повсякдення. Ми не хочемо жити в такому світі. Упевнена, що французи теж», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що Голодомор - це катастрофа всього людства. Це урок того, що, ігноруючи вбивства, ми запрошуємо вбивць до нових злочинів. «Думаю, світ був здивований відважною поведінкою українців у лютому 2022-го. Але світ був би менш здивований, якби знав про Голодомор. Якби світ знав про ті звірства, то розумів би, чому ми так відчайдушно захищаємось. Адже ми знаємо, що смерть у бою і навіть ця кривава війна - не найстрашніше, що може статися. Українці знають, що існують речі, страшніші за війну - це повільна болюча смерть у себе вдома на очах у решти мовчазного людства», - сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Вона подякувала французькому суспільству і союзникам за те, що сьогодні вільний світ на боці України у цій екзистенційній війні.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України