У Житомирі відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки. Йшлося про те, як реалізуються права громадян на якісну дошкільну, загальну середню та позашкільну освіту. 

Голова комітету Лілія Гриневич, пояснюючи мету цього заходу, зазначила, що це чудова можливість поспілкуватися з людьми, які живуть і працюють у регіонах і мають проблеми, котрих немає, наприклад, у Києві. Ми хочемо побачити, якою є практика втілення законодавства в реальне життя, що працює, що не працює, що потребує доопрацювання, сказала вона. В результаті зустрічей із педагогами, відвідування різних закладів освіти члени комітету сподіваються внести рекомендації для Верховної Ради, уряду, різних рівнів управлінь, щоб там, де це можливо, змінити законодавство, там, де це необхідно, підкреслити недостатність коштів, щоб спільно досягти кращих результатів. Лілія Гриневич нагадала, що завдяки цьому вдалося зберегти фінансування Житомирського педагогічного ліцею: було внесено зміни до Бюджетного кодексу. Тепер комітет підтримує ще один важливий законопроект, пов’язаний зі спрощенням тендерних процедур із закупівлі харчових продуктів для навчальних закладів.

Аналізуючи загальноукраїнські проблеми, Лілія Гриневич вказала на поглиблення різниці в якості освіти між селом і містом і між різними типами навчальних закладів. Вихід із такої ситуації можливий через підтримку вчителя, через стандарти, обов’язкові для виконання всіма навчальними закладами, відповідне фінансування.

Житомирщина займає велику територію, тут багато невеликих сіл, а отже, й малокомплектних шкіл. Під час обговорення зазначалося: дуже важливо, щоб діти, особливо молодшого віку, навчалися якнайближче до місця проживання. Оптимізація має супроводжуватися належним підвезенням дітей і навчанням у школі з кращими можливостями.

Господарям було чим похвалитися: за останні три роки відновили роботу півтори сотні дошкільних навчальних закладів, причому дуже часто з ініціативи самих громад і за їхньої активної участі.

У Житомирі досить високий показник охоплення дітей позашкільною освітою — 91 відсоток. Особливою популярна школа хореографічного мистецтва «Сонечко», якій уже 40 років. Сьогодні тут навчаються близько 700 дітей. Керівник закладу Михайло Гузун розповів учасникам виїзного засідання, які ознайомилися з роботою школи, що першочергове завдання — виховувати дітей, адже людина має бути вихованою, і лише тоді спрямовувати всі сили на розвиток творчих здібностей. Голова обласної ради Йосип Запаловський висловив переконання: потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині запровадження фінансування позашкільних навчальних закладів із загального фонду бюджету. Лілія Гриневич запевнила присутніх у тому, що відповідний законопроект вже є, але його має підтримати уряд.

 

Житомир.