Про це інформує прес-служба системного оператора ОЕС України - НЕК "Укренерго", підбиваючи підсумки проходження опалювального сезону.

Понад 1200 ракет і дронів випустили росіяни по ключових енергетичних об'єктах. На жаль, понад 250 із них таки влучили у ціль - мало не половина (43%) магістральних мереж було пошкоджено. Обстріляні й зазнали різного ступеню ушкоджень усі теплові та гідроелектростанції.

За оцінкою Світового банку й ПРООН масштаби руйнувань, завданих українській енергосистемі, небачені досі: лише першочергові потреби на відновлення та захист високовольтної мережі "Укренерго" цьогоріч становлять майже 1 млрд доларів.

"Шість найхолодніших місяців року ворог намагався забрати у нас світло та тепло, знищуючи енергетичну інфраструктуру. Українські енергетики звели ці спроби нанівець. Люди наймирнішої професії відкрили свій фронт - енергетичний. Ворог зосереджено бив по електростанціях і об'єктах магістральних мереж. Одразу після закінчення повітряної тривоги в бій вступали ремонтні бригади - тільки в "Укренерго" у їх складі понад 1500 фахівців", - йдеться у повідомленні.

Резервні схеми, щоб якнайшвидше відновити живлення споживачів, неординарні технічні рішення, щоб відремонтувати пошкоджене, тисячі годин перемовин та пошуки в 40 країнах, щоб знайти нове обладнання на заміну знищеному.

На допомогу прийшли європейські партнери! Результат: "Укренерго" вже отримало майже 500 одиниць обладнання, ще більше виготовляється та от-от надійде в Україну. Завдяки об'єднанню зусиль повернуто в роботу, нехай подекуди й частково, але 80% пошкодженої магістральної мережі.

Погодьтеся, це багато важить!

Нині електростанції виробляють достатню кількість електроенергії, щоб забезпечити потреби споживачів, а стан мереж дає змогу обходитися без відключень. Фахівці НЕК "Укренерго" тим часом уже готуються до наступного опалювального сезону.

Звісно, вони не можуть розраховувати, що російські атаки припиняться. Але обіцяють 24/7 робити все можливе, щоб в українських містах не згасало світло.

Між тим Британська військова розвідка у розвідувальному огляді міноборони Сполученого Королівства про війну в Україні констатує: "...російська кампанія з метою завдати серйозної шкоди об'єднаній енергосистемі України взимку 2022-2023 років, найімовірніше, провалилася..."

"В Європі вражені тим, як Міненерго та українським енергетикам вдалося втримати енергосистему!" - таку заяву під час зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком зробив віце-канцлер ФРН, федеральний міністр економіки та захисту клімату Роберт Габек. "Я хотів би сказати, наскільки вражені всі в Європі, зокрема в Німеччині, тим, чого змогли досягти особисто ви, ваші співробітники і всі українці за останній рік. Попри атаки на енергосистему ви спромоглися її втримати. Це просто диво", - підсумував Роберт Габек.

Нагадаємо: під час зустрічі сторони підписали спільний документ, який передбачає розширення напрямів партнерства України та Німеччини з акцентом на "зелене" відновлення та відбудову енергетики України.

"Упевнений: результатом цього партнерства буде стійка та незалежна українська енергосистема та створення в Україні потужного енергетичного хабу для всієї Європи", - зазначив Герман Галущенко.

Переможемо!