Перші місяці нинішнього року стали щедрими на виставки для Антона Ковача (на знімку). Його мистецтвом, пошуком новизни захоплювалися у лютому глядачі Мукачева, у березні — ужгородські шанувальники, а тепер — львів’яни. Про це свідчать численні відгуки на експозицію творів у галереї «Pro art» у столиці Галичини. Там автор 22 березня виніс на суд шанувальників 22 роботи, які демонструватимуться до 22 квітня.

Назву експозиції — «Знак кольору» — Ковач не змінює з лютого. Роботи — абстрактного стилю, виставлено в двох залах, білому і чорному. Це умовний поділ також за живописно-пластичною концепцією. Для Антона Ковача, як сам зізнається, важливо було дотримати кольоровий аспект, розмір картин і стиль. Хотів не переобтяжувати експозицію, а залишити багато вільних полів для глибшого прочитання полотен. Адже, ще студіюючи у Львові, він добре вивчив вимогливість тамтешньої публіки. Знав, що виставку неодмінно відвідають відомі майстри пензля і мистецтвознавці.

Справді, на відкриття прийшли Владко Жишкович, директорка галереї Надія Теслюк, Сергій Гай, гендиректор Львівської опери Василь Вовкун, Олег Денисенко… Вони стежать за творчістю Ковача давно і можуть побачити явне творче зростання та ускладнення мови і стилю його живопису. Адже за останні десять літ Антон мав сім виставок лише в місті Лева: брав участь у традиційному «Осінньому салоні» в Національному музеї імені А. Шептицького (2012), національній опері (2017) та низці галерей.

Професор, доктор мистецтвознавства, академік Національної академії мистецтв України Орест Голубець наголошує, що «нинішню творчість А. Ковача вирізняє постійне «балансування» на тонкій грані зображального і незображального. Художник не поринає у світ чистої абстракції. В останній момент він немовби зупиняється, щоб остаточно не втратити зв’язку з реальністю.

Саме цей баланс визначає здатність породжувати в нас широкий спектр індивідуальних асоціацій». Мистецтвознавець додає, що найважливішою ознакою творів художника є виразна домінанта позитивних емоцій, своєрідне поклоніння перед вічними вітаїстичними силами природи. 

А сам Ковач каже так: «Ще коли не думав, що стану художником, малював квіти, бо страшенно їх любив. Жив у селі, в оточенні квіткового світу. Коли в зрілому віці шукав своє «обличчя», робив акцент на квітах. Мав навіть спеціальну виставку 2009 року, яка називалася «Ружі Божі Закарпаття»… Квіти створені Господом для того, щоб ними насолоджуватися...»

Цією експозицією у Львові А. Ковач завершує цикл під назвою «Знак кольору» і далі планує серію виставок у Словаччині та Угорщині.

Ужгород.

Фото надано автором.