Останніми роками дедалі більше українців хочуть ставити на Новий рік у своїх житлах штучні ялинки. По-перше, це економно — купуєш одне дерево на багато років. По-друге, штучна зелена красуня рятує від вирубування ліс.
Схоже, цю ощадливо-екологічну моду перейняла у населення й Київська міськдержадміністрація. І хоча за вікном лише осінь, у столиці вже почали готуватися до Нового року. На столичному майдані Незалежності монтують головне святкове дерево країни (на знімку внизу). У КМДА обіцяють, що традиційне: «Ялинко, гори!» — відбудеться в День Святого Миколая, 19 грудня.
Цього року кияни й гості столиці зможуть потішитися минулорічною штучною конструкцією. Мовляв, її створювали з урахуванням побажань городян традиційної форми із широкими гілками. Нагадаємо, її конусоподібна попередниця не надихнула народ своїм геометричним виглядом.
Переможниця ж торішнього загальноміського конкурсу має широку кольорову гаму, ілюмінаційне оформлення з ефектом світла, що падає, дизайнерські світлодіодні іграшки, які однаково привабливі і вдень, і ввечері.
А верхівку ялинки прикрасить піксельна маківка з ефектом 3D. Усе це працюватиме за спеціальною комп’ютерною програмою, що відповідає кращим світовим стандартам.
Зріст красуні майже 35 метрів, а вага (з довантаженням) — близько 30 тонн. Ще не зійшовши на подіум майдану Незалежності, вона встигла побувати в центрі скандалу. У компанії, яка виготовила конструкцію, заявили, що місто їм заборгувало кругленьку суму за зберігання й обслуговування виробу. А він до того ж потребує реставрації. До слова, столична ялинка 2013 року входила в десятку найкращих новорічних дерев світу.
Сьогодні, схоже, конфлікт вичерпано. Київрада передала святкову прикрасу на баланс КМДА. Тепер ялинка і її вбрання під наглядом.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.