Триває прийом заявок на здобуття міжнародної скульптурної премії для молодих художників «Kyіv Sculpture Project Prіze». Це перша в Україні спеціалізована премія для художників, що працюють із публічним мистецтвом.
Заявки приймаються до 20 грудня 2013 року. Претендентом на здобуття може стати будь-який художник у віці до 35 років незалежно від громадянства. Усі заявки розгляне відбіркова комісія. У її складі — Хелен Фебі (головний куратор Йоркширського скульптурного парку й Спеціального проекту «Kyіv Sculpture Project»), Катерина Тейлор (куратор основного проекту), Антон Бєлов (директор Центру сучасної культури «Гараж»), Олеся Островська-Люта (керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова «Розвиток України») та інші.
Місія премії — відкривати нові імена й надавати підтримку українським та іноземним молодим митцям, що працюють із сучасною скульптурою, створювати умови для міжнародного культурного обміну й розвитку київського культурного середовища, сприяти становленню Києва на світовій карті публічного мистецтва.
У лютому 2014 року оприлюднять шорт-ліст фіналістів, а вже в травні їхні роботи можна буде побачити в Національному ботанічному саду ім. М. Гришка в рамках Основного проекту «Kyіv Sculpture Project-2014».
Роботи фіналістів будуть оцінені міжнародним журі й номіновані на такі нагороди:
Головна премія — 8 тисяч євро;
Спеціальна премія — 3 тисячі євро;
Спеціальна премія від компанії «К. А. Н. Девелопмент»;
Премія від Арт-фонду Ігоря Воронова;
Спеціальна премія «Yorkshіre Sculpture Park»;
Премія кращому молодому українському скульптору від журналу «Vogue»;
Приз глядацьких симпатій — тисяча євро.
«Kyіv Sculpture Project» — єдиний у Східній Європі фестиваль сучасної скульптури — удруге відбудеться в Києві з 20 травня по 10 липня 2014 року. В 2012-му він зібрав понад 600 тисяч глядачів і став однією з головних культурних подій країни. На участь у першому KSP було подано близько 300 заявок з 39 держав. Головну премію розділили роботи «Мушля» Жанни Кадирової (Україна) і «Місячний» Карін ван дер Молен (Нідерланди).

Вл. інф.