Розпочався він в обласній універсальній науковій бібліотеці засіданням круглого столу «Книга у воєнний час: проблеми видання та читання». Було запрошено колег з Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, Книжкової палати України ім. Івана Федорова, Української бібліотечної асоціації, книговидавничих, громадських організацій, бібліотек, музеїв, ЗМІ, письменників. Говорили про сучасне книговидання, акцію «Бібліотека українського воїна», важливість читання як способу долучення до правдивої інформації, психологічного розвантаження тощо.

А читачам представили нову книгу доктора історичних наук Світлани Маркової «Людиноненависницька ідеологія кремля: від комуністичного режиму до рашизму». Серед новинок і довідково-інформаційне видання «Видатні архітектори Поділля XIX століття».

Своє історико-документальне видання «Вони» представив голова обласної спілки «Конгрес літераторів України» Володимир Захар’єв, а викладачі Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Юрій та Віра Найди — збірник «Музично-освітнє життя Поділля: історіографія і сучасність».

Під час «Книжкової весни» відбулося чимало зустрічей з літераторами краю, зокрема, з переможцями Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Оленою Іськовою-Миклащук, Ольгою Саліпою, Сергієм Пантюком, переможницею у конкурсі «Молода коронація 2021 року» в номінації «Дорослі для молоді» Віоліною Ситнік та переможцем у номінації «Молодь для молоді» Ігорем Саліпою.

Охочі могли піти на літературний променад локаціями Проскурова за ретророманами Ольги Саліпи. Тут відтворили атмосферу старого міста, розповіли про знакові постаті регіону початку минулого століття.

А письменниця та журналістка Ніна Качеровська презентувала свою нову книгу «Осягнути Шевченкову велич», в якій згадано про знаних подільських шевченкознавців, маловідомі сторінки життя Тараса.

Творчі зустрічі з авторами книг було проведено не тільки в обласному центрі, а й у Деражнянській, Чорноострівській, Ізяславській центральних бібліотеках.
Для тих, хто не потрапив до бібліотеки, організували онлайн-читання творів Ольги Лихогляд, Степана Шкапія, Миколи Коваля.

Була представлена і література для дітей. Так, відбулася прем’єра книжки Оксани Радушинської «Новий щоденник Славка Хоробрика», виданої у партнерстві з ГУ Національної поліції в області. Її представили в театралізованому стилі із супроводом жестовою мовою.

Під час «Книжкової весни» визначено і кращі книги минулого року. В номінації «літературно-художнє видання» переміг історичний роман-детектив Олександра Шелепала «Кармалюкові скарби». Серед наукових та науково-популярних видань відзначили матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції «Українська незалежність: 30 років поступу». А в номінації «довідкове видання» — довідник «Постаті бібліотечної плеяди. Директори бібліотек Хмельницької області».

Хмельницький.

Фото: ХОР