Рішення Міжнародної федерації фехтування про відсторонення Ольги Харлан від змагань не тільки виглядає бездушним і аморальним, але й нехтує тими самими спортивними цінностями, показною турботою про які нібито керувалась ця організація, допускаючи представників країни-агресора, що розв’язала та веде найжахливішу війну з часів Другої Світової.

На фоні своєї риторики про вищість інтересів спорту Міжнародна федерація фехтування через якусь умовність, незначущу формальність позбавляє заслуженої перемоги та права змагатись спортсменку, чия вина полягає лише в тому, що вона не може і не хоче закривати очі на горе та страждання, які переживають її країна та її народ.

Те, що Міжнародній федерації фехтування могло здатися проявом неповаги до когось, насправді було проявом поваги - поваги до тих представників української спортивної спільноти, які змушені зі зброєю в руках захищати свободу своєї Батьківщини і, на жаль, втрачати здоров’я і гинути за це; поваги до тих представників української спортивної спільноти, чиї рідні й близькі загинули чи отримали поранення як на лінії фронту, так і далеко від неї в колись мирних містах і селах рідної країни; і нарешті поваги до тих представників української спортивної спільноти, які зараз змушені тренуватись і змагатись у жахливих умовах війни - на напівзруйнованих аренах, під загрозою нових обстрілів та ракетних ударів.

Ольга Харлан просто не могла вчинити інакше з поваги до всіх українців - спортсменів і не спортсменів - які постраждали та продовжують страждати від ганебного и кривавого вторгнення російської федерації в Україну. Адже як не називай російських спортсменів - нейтральними чи будь-як інакше - вони все одно залишаються російськими і все одно представляють росію.

Бо якщо Анна Смирнова нейтральна, то чому ж представники російського фехтування та інших спортивних організацій, включно з керівником тамтешнього олімпійського комітету, та навіть депутати парламенту рф одразу ж кинулись публічно вимагати дискваліфікації Ольги Харлан?

Міжнародна федерація фехтування мала всі можливості попередньо уникнути подібних ситуацій, які ганьблять в першу чергу її саму та спростовують її декларовану відданість ідеалам чесного спорту. В тому числі - змінивши це формальне правило рукостискання з урахуванням особливих обставин. Не так давно це правило не застосовувалось - і спортивний бік змагань від цього ніяк не постраждав.

Недалекоглядність цієї організації вже завдала непоправної шкоди чудовій спортсменці, але ще не пізно хоча б частково виправити свої помилки. Ми вимагаємо від Міжнародної федерації фехтування скасувати дискваліфікацію Ольги Харлан та закликаємо всю міжнародну спортивну спільноту підтримати нас у цій справедливій вимозі.

Комітет також звертається до всіх уповноважених спортивних та олімпійських органів України з проханням невідкладно вжити всіх необхідних заходів з метою захисту інтересів Ольги Харлан і всього українського спорту та обіцяє зі свого боку максимальне сприяння та підтримку на парламентському рівні.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України