Народний депутат, представник фракції «УДАР Віталія Кличка» Валентин Наливайченко переконаний: народні обранці повинні підтримувати постійний зв’язок з людьми, звітувати та виконувати дані під час виборів обіцянки. Одним із основних напрямів діяльності депутата є організація роботи громадських приймалень та обов’язково — особистий прийом громадян.

«Корумпованість і бездіяльність влади загнали українців у безвихідь. Люди опинилися наодинці зі своїми проблемами. Наші громадські приймальні працюють, щоб допомогти усім, чиї права порушують», — каже народний депутат.

Валентин Наливайченко переконаний, що робота таких приймалень є надзвичайно важливою справою. Ще працюючи на консульській службі в МЗС України, він розробив порядок обов’язкового прийому українських громадян за кордоном. Керуючи СБУ, — запровадив публічні механізми громадського контролю за діяльністю Служби безпеки і особисто проводив прийом громадян.

«Ми саме це обіцяли на виборах — не ховатися у стінах парламенту, а постійно працювати з людьми і розв’язувати їхні проблеми», — наголошує депутат.

Звернення надходять з усіх куточків України. Люди звертаються до депутата з питань бездіяльності влади у сфері соціального забезпечення, відсутності бюджетного фінансування для шкіл та медичних закладів, музеїв, заборгованості із виплат заробітної плати та пенсій. Багато звернень щодо земельних справ.

«Зустрічаємося з людьми, вислуховуємо їхні проблеми та беремо їх розв’язання на парламентський контроль. Спілкуємося з громадськими активістами,  журналістами. Обговорюємо не лише окремі справи, а й шукаємо загальні шляхи розв’язання проблем на законодавчому рівні, радимося щодо законодавчих ініціатив парламентської фракції «УДАР Віталія Кличка», — розповідає Валентин Наливайченко.

Попри те, що депутати часто стикаються з небажанням органів виконавчої влади розв’язувати проблеми людей, багато питань все ж вдається вирішити позитивно.

Наприклад: за депутатським зверненням Валентина Наливайченка Міністерство культури пообіцяло знайти кошти на реставрацію ратуші у місті Бережани Тернопільської області. Будівля Ратуші в Бережанах є унікальною пам’яткою архітектури національного значення ХІХ століття. В її приміщеннях розташовані Бережанська міська рада, Краєзнавчий музей, Обласний комунальний музей Богдана Лепкого, музей книги і музей сакрального мистецтва та історії церкви. Там зберігається понад 30 тисяч експонатів державного музейного фонду.

Завдяки активній позиції бережанської громади, яка била на сполох через стан Ратуші, директора Державного історико-архітектурного заповідника та втручанню народного депутата від «УДАРу», в унікальної будівлі з’явився шанс на завершення реставрації, припиненої через брак фінансування. «У бюджетному запиті до проекту державного бюджету на 2014 рік Міністерство врахувало пропозиції Державного історико-архітектурного заповідника у Бережанах щодо фінансування проведення ремонтно-реставраційних робіт», — відповіли у Мінкульті на депутатське звернення.

Ще одна громада на Тернопільщині завдяки сприянню Центрів правової допомоги «УДАРу» змогла захистити своє право на безпечне життя та здоров’я. Мешканці села Великий Ходачків Козівського району в Львівському апеляційному господарському суді перемогли у майже річному протистоянні проти підприємства, що будує на території села шкідливий об’єкт. Суд визнав недійсними договори оренди земельних ділянок, відведених для будівництва птахокомплексу.

Активні представники громади села за допомогою юристів Центру правової допомоги «УДАРу Віталія Кличка» довели своє право на безпечне життя та чисте довкілля на власній землі.

«Це реальна допомога людям, яка розпочалася ще задовго до початку виборчої кампанії, і що головне — не завершилася після виборів. Це приклад справді нової і відповідальної політики», — каже мешканка села Елла Костюченко. Валентин Наливайченко протягом останнього року декілька разів зустрічався з громадою Великого Ходачкова, сприяв у направленні депутатських звернень до Генпрокуратури, звертався до Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Політик вважає, що проблема громади Великого Ходачкова уже давно вийшла за межі району чи області. У будь-якому селі чи районі люди можуть зіткнутися з подібним беззаконням та силою грошей.

Народний депутат переконаний, що таких ситуацій можна було б уникнути, якби в Україні діяло реальне місцеве самоврядування — право людей на висловлення вотуму недовіри місцевим чиновникам та суддям. «Таке право потрібно надати людям — кожному селу, місту, району», — наголошує В. Наливайченко.

Юристи центрів правової допомоги «УДАРу» на Тернопільщині захищають права людей і в іншій гучній судовій справі — позові мешканців села Настасів проти аграрного підприємства, яке на їхній території також будує небезпечні для здоров’я тваринницькі комплекси.

У своєму рідному Запоріжжі минулого тижня Валентин Наливайченко провів особистий прийом громадян. Багато звернень надійшло щодо земельних справ — у низці сіл Запорізької області шахраї повідбирали земельні паї, залишивши людей ні з чим. Юристи вже працюють над шляхами виходу із ситуації. Депутат також продовжує обстоювати права запорізької профспілкової активістки Раїси Радченко, яку декілька місяців тому намагалися примусово помістити до психіатричної лікарні. Тоді політик направив депутатський протест проти свавілля правоохоронних органів та головного лікаря обласного психдиспансера у Запоріжжі до міського голови, міністра внутрішніх справ та обласного прокурора.

«Неприпустимо, щоб в Україні проти мирних громадян застосовували каральні репресії єжовської епохи — відокремлення матері від дитини з викручуванням рук, чорними воронками, примусовим поміщенням до психіатричної лікарні. Такі зухвалі дії є злочинними і в національному, і в міжнародному законодавстві. Вони давно засуджені усім цивілізованим світом», — наголошує депутат. Крім того, В. Наливайченко направив депутатське звернення до Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської для відновлення прав активістки та до Генпрокурора України — для суворого покарання службовців, які грубо погрожували та завдали тілесних ушкоджень жінці й дитині. Родині була організована юридична та інша допомога. Спільно з активними і небайдужими громадянами та журналістами жінку вдалося визволити з психлікарні і повернути в родину.

На Донеччині, де працюють три громадські приймальні депутата, гостро стоїть питання гідної оплати шахтарської праці та соціального захисту людей. Під час останньої поїздки на Донбас депутат обговорив з мешканцями міста Шахтарськ законопроект, що виправить несправедливе скорочення пенсій шахтарям.

Працівники вугільної галузі звернулися до В. Наливайченка з проханням виправити несправедливість. Чинний Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» поширюється на незначну частину працівників — лише тих, які зайняті на підземних роботах повний робочий день. Тому право на гідну пенсію мають не всі. Багато людей, котрі працюють на небезпечних роботах та у вкрай складних умовах, залишені державою напризволяще. Валентин Наливайченко підготував законопроект, що поширить дію Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» на ширше коло працівників вугільної галузі, які виконують небезпечні підземні роботи.

«Підготовлений законопроект — це новий формат взаємодії «виборець — народний депутат». Це запровадження нового підходу до роботи Верховної Ради — обговорення змін до законодавства з людьми. Так працює команда Віталія Кличка. Ми в «УДАРі» переконані, що люди праці повинні отримувати від держави гідні зарплати і справедливі пенсії. Почувши думку людей, підготували такий закон. І тепер депутати, які представляють Донеччину у Верховній Раді, повинні підтримати його, а значить — вас, своїх виборців. Донбас — край праці та людей праці і його має підтримувати не лише Партія регіонів, а й сили, які пропонують нове бачення майбутнього для країни. Саме таким є «УДАР Віталія Кличка», — наголосив В. Наливайченко.

Коли у місті Курахове Донецької області люди втратили свій будинок внаслідок пожежі, депутат невідкладно звернувся до прем’єра, щоб уряд допоміг їм. Будинок повністю згорів внаслідок порушення правил техніки безпеки під час проведення газозварювальних робіт працівниками житлово-експлуатаційної контори. Люди звернулися по допомогу до народного депутата, оскільки надії на місцеву владу не мали. Із Кабміну надійшла відповідь: для придбання нових помешкань людям виділили необхідні кошти з резервного фонду бюджету.

Представники команди Віталія Кличка працюють у кожному регіоні України. Фахові юристи безплатно консультують людей у сферах цивільного, земельного, адміністративного та інших галузей права. Також люди можуть отримати допомогу у складанні правових документів — заяв, скарг, звернень. У такі центри правового захисту можуть звертатися жінки, які стикаються із домашнім насиллям або утиском своїх прав з боку роботодавців чи органів державної влади. Вони отримають кваліфіковану допомогу і поради.

Валентин Наливайченко веде прийом громадян у громадських приймальнях «УДАРу» в Запоріжжі, на Тернопільщині, Донеччині та у Києві.

Телефони для запису на прийом:

У Києві: 044-255-33-69.

У Запоріжжі: 061-212-52-05.

На Тернопільщині: 067-904-97-50.

 

На Донеччині: 095-320-71-80 (Слов’янськ), 099-402-75-17 (Краматорськ), 095-206-96-59 (Дружківка).

Зустріч Валентина Наливайченка з мешканцями села Великий Ходачків на Тернопільщині.   

Фото прес-служби депутата.