Питанням номер один для національної економіки є нормалізація відносин з Росією. «Це наказ владі від реального сектору економіки», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров.

За словами глави уряду, нині найбільш негативний вплив на економіку України справляє затяжне скорочення попиту на наші товари на світовому ринку й особливо масштабне скорочення товарообігу з першим для нас за обсягом російським ринком одразу на чверть. «Це важкий удар по українській економіці. І це питання не з тих, які можна відкласти, перечекати до кращих часів. Ідеться про збереження для наших товарів російського ринку», — вважає прем’єр. Відтак він закликав усвідомити, що «нам ніхто не запропонував і не запропонує компенсації за втрату цього ринку», а тому ми не маємо права допустити, щоб закривалися підприємства, щоб наші люди залишалися без зарплат і пенсій.

Констатувавши, що останнім часом Росія дедалі більше відгороджується від українських товарів захисними митами (які в них відповідно до умов вступу до СОТ приблизно вдвічі вищі, ніж у нас), встановлює бар’єри антидемпінгових розслідувань та санітарних обмежень, глава уряду зазначив, що кожній відповідальній за долю України людині буде очевидно, що питання номер один національної політики — це нормалізація відносин з Росією.

М. Азаров повідомив, що саме врегулюванню створених у двосторонніх відносинах проблем й були присвячені зустрічі на рівні Президентів України і Росії та що внаслідок цих переговорів досягнуто взаєморозуміння, що ситуація, яка склалася, не відповідає довготерміновим інтересам ні України, ні Росії.

«Є домовленість про врегулювання цілої низки проблем», — сказав М. Азаров та повідомив, що з цією метою уряд має пришвидшити гармонізацію митних правил і технічних регламентів, норм визначення країни походження товарів та інших технічних питань.

Перейшовши до аналізу внутрішніх проблем, які гальмують розвиток економіки, прем’єр пообіцяв припинити практику збору податків наперед.

«Президент доручив уряду невідкладно викорінити практику збору податків наперед та затримки відшкодування податку на додану вартість», — сказав він.

Принагідно глава уряду нагадав міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, що  міліція взагалі має забути шлях на підприємства чи на ринки, і з’являтися вона там може хіба що для розслідування кримінальних справ.

Окреме доручення отримав і перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Одразу після засідання уряду він мав подати прем’єру графік ліквідації заборгованості з усіх соціальних виплат. Це завдання стало наслідком зустрічі Президента із профспілками, під час якої останні поскаржилися на затримки із виплатами соціальної допомоги безробітним, допомоги у зв’язку з нещасними випадками на виробництві, лікарняних, допомоги при народженні дитини тощо.

Водночас М. Азаров звернув увагу членів уряду на необхідність безумовного виконання доходної частини бюджету. «Є доходи — є розходи, немає доходів — немає розходів», — сказав він та поклав персональну відповідальність за виконання доходної частини бюджету на міністра доходів і зборів Олександра Клименка. А міністра соціальної політики Наталію Королевську прем’єр попередив про персональну відповідальність за ліквідацію боргів із соціальних виплат.

«Я цілком згоден із жорсткою критикою глави держави. Вважаю, що настав час зробити жорсткі кадрові висновки щодо тих керівників, які несуть відповідальність за невиконання поставлених перед ними завдань», — застеріг глава уряду.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Дослівно

Микола АЗАРОВ:

«Попереджаю, що факти необгрунтованих перевірок Президент і уряд будуть розцінювати як надзвичайну ситуацію, усувати яку ми будемо жорстко. Разом із тими, хто її створив».

Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов.