Позачергове засідання 13 листопада

До порядку денного позачергового пленарного засідання парламенту було внесено три питання: проект закону стосовно можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, та проекти законів про прокуратуру і про внесення змін до виборчого законодавства у другому читанні.

Зранку до Верховної Ради прибули члени моніторингової місії Європарламенту — екс-президент Польщі Олександр Квасневський і депутат Європарламенту Пет Кокс.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив: закон про лікування засуджених тимчасовою робочою групою ще не підготовлено, а комітет прийняв рішення, що всі законопроекти стосовно лікування засуджених направити на доопрацювання до робочої групи. Законопроекти про прокуратуру та про вдосконалення виборчого законодавства комітетами теж не підготовлено до розгляду. 8 листопада їх прийнято в першому читанні, депутати скоротили терміни їх підготовки наполовину, і термін внесення поправок збігає о 18-й годині в п’ятницю, 15 листопада.

«За такої ситуації за Конституцією та Регламентом ми не маємо права позбавляти депутатів права вносити законодавчі ініціативи, — підкреслив В. Рибак. — Таким чином, питання, запропоновані до розгляду на позачерговому пленарному засіданні, не можуть бути розглянуті».

В. Рибак оголосив засідання закритим. Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у вівторок, 19 листопада.

Одразу на початку позачергового засідання на вимогу двох фракцій — «Батьківщини» і «УДАРу» — головуючий глава парламенту Володимир Рибак оголосив перерву на 30 хвилин та запросив лідерів усіх фракцій на консультації до свого кабінету.

Робоча група з підготовки законопроекту про лікування засуджених за кордоном до позачергового засідання так і не змогла виробити узгоджений законопроект.

Після перерви керівник робочої групи Геннадій Васильєв (Партія регіонів) поінформував з парламентської трибуни про її діяльність. Він наголосив, що, враховуючи рекомендації спостерігачів місії Європарламенту, слід шукати консенсус у вирішенні питання стосовно можливості лікування засуджених за кордоном і що без погодження жоден законопроект — чи то від більшості, чи то від опозиції — не набере голосів у сесійній залі. І саме цей принцип консенсусу було взято за основу роботи групи. Г. Васильєв зауважив, що тільки третину позицій вдалося узгодити, а деякі пропозиції зовсім не сприймалися. Члени робочої групи погодилися, що зміни до Кримінального, Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів мають стосуватися відстрочки, перерви у відбуванні покарання у зв’язку з необхідністю лікування за кордоном, однак опозиція запропонувала законопроект, який передбачає умовно дострокове звільнення засуджених. Окрім того, поза увагою залишилися багато важливих питань, зокрема, щодо повернення засуджених після лікування.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що небажання Партії регіонів голосувати за євроінтеграційні законопроекти та законопроект, який стосується лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко, свідчить, що влада не хоче підписати угоду про асоціацію з ЄС. Лідер «Батьківщини» звернувся до Президента Віктора Януковича із закликом прийняти політичне рішення і прийти до парламенту. «Ми готові до будь-яких компромісів, — сказав А. Яценюк. — Вимагаємо від Президента політичного рішення про прийняття трьох законів щодо євроінтеграції».

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко також заявив: чим менше часу залишається до саміту в Вільнюсі, тим більше стає зрозумілим, що влада не збирається підписувати Угоду про асоціацію. За його словами, комітети демонстративно не хочуть працювати над проектами європейських законів, та вже стільки часу триває «мильна опера» довкола Тимошенко.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок звернувся до Партії регіонів: дайте Україні та українцям шанс на краще майбутнє, проголосувавши за євроінтеграційні законопроекти. «Влада обрала політику геополітичного страуса — не відомо, куди йде Україна, направо чи наліво, до Митного союзу чи до Європи», — сказав Тягнибок, закликавши владу дати чіткий сигнал українському суспільству, куди прямує Україна.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що Україна на сьогодні пройшла більшу частину шляху до євроінтеграції, але на шляху, що залишився, зіткнулися з великими перешкодами і проблемами. Він звернувся до опозиційної частини зали із запитанням: «Що відбувається у її лавах?» Фракції чітко домовлялися, що головною у законотворчій діяльності є євроінтеграційна складова, але більшість євроінтеграційних законопроектів було прийнято без участі опозиції. «Фактично всі закони, які стосуються адаптації законодавства до єврокритеріїв, ми голосували без вас, — зазначив 

О. Єфремов. — Зараз залишилося прийняти три закони, і тут ми вперлися у глуху стіну». При цьому лідер регіоналів зауважив, що представники опозиційних фракцій подали близько 500 поправок до законів про прокуратуру та про зміни до виборчого законодавства, а що стосується закону про лікування засуджених за кордоном, то складається враження, начебто ним професійно ніхто не займався. «У зв’язку з цим у нас міцнішають підозри, що ви просто розігруєте спектакль для виборців, ви вже бачите себе Президентом, а питання про Тимошенко вирішувати не збираєтесь», — заявив Єфремов. При цьому він наголосив, що внесений Президентом України проект закону про прокуратуру погоджений із європейськими експертами, тож Партія регіонів готова за нього голосувати і також готова віддати голоси за законопроект про зміни до виборчого законопроекту. Регіонали, запевнив О. Єфремов, готові розглядати і законопроект про лікування засуджених за кордоном, який буде підготовлено робочою групою. «Включайтеся до роботи, а якщо ні — скажіть усьому народу, в яку гру ви граєте», — закликав парламентарій опозицію.

Депутати привітали з днем народження депутатів Мустафу Джемілєва, Андрія Кожем’якіна, Павла Коржа та Валерія Чернякова.

Факт

До проектів законів про прокуратуру та про зміни до виборчого законодавства вже подано близько 500 поправок від народних депутатів України.

Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, керівники моніторингової місії Європарламенту Олександр Квасневський та Пет Кокс.

Володимир Олійник, Дмитро Шпенов.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.