Моя знайома завжди готувала чоловікові на роботу «тормозок» з його улюбленою гречаною кашею. «Тепер, — каже, — кладу у баночку пшоняну. Пояснюю йому, що гречка нині нам не по кишені. Та чоловік сердиться — не подобається йому зміна звичного меню, не до смаку «важке» на шлунок пшоно...».
Не тільки сусідка відмовилася від дієтичної гречки. Більшість покупців старшого віку, в яких пенсія «ледь за тисячу» гривень, також скаржаться на здорожчання цієї крупи. Ще восени гречка коштувала 10—12 гривень за кілограм, а тепер — 18. У деяких супермаркетах з’явилися кілограмові пакунки й по 22 гривні. Рис також підскочив у ціні й коштує у середньому по 20 гривень за кіло.
Як завжди, перед Новорічними святами зростають ціни на м’ясо. За кілограм свинячої вирізки правлять 70—75 гривень, яловичої — 75—80. Дороге сало. Кілограмовий кусень «з прорістю» віддають за 60 гривень. «На засмажку» можна купити за 40. Кури-бройлери продають по 35—40 гривень за кілограм.
Майже не змінилися ціни у молочних рядах. Літр домашнього молока коштує 7 гривень, кілограм кисломолочного сиру і сметани — по 30—32. Яйця — від 12 до 18 гривень за десяток.
— Станемо тепер вегетаріанцями, — невесело жартує сусідка. — Морква та буряк будуть і до святкового столу, і до щоденного. Ціни на коренеплоди та капусту помірні — не більше двох гривень, а на картоплю — до трьох гривень за кіло. Подорожчала на три—чотири гривні олія, та нічого, заощаджуватимемо і якось перезимуємо...
Черкаська область.